Een wachtrij bij een stembureau in Nigeria
NOS Nieuws

Zelfs president Nigeria heeft problemen in het stembureau

Op een aantal stembureaus in Nigeria kan ook morgen nog worden gestemd voor een nieuwe president. De nationale kiescommissie heeft daartoe besloten omdat er technische problemen zijn.

Zelfs president Goodluck Jonathan werd daarmee geconfronteerd: zijn vrouw en hij konden niet worden geregistreerd. Ze verlieten het stembureau en keerden later terug om alsnog hun stem uit te brengen.

Gaat de nieuwe president alle Nigerianen vertegenwoordigen?
De president gaat stemmen, en dat duurt even

Er wordt namelijk gebruikgemaakt van nieuwe registratie-apparatuur, maar het uitlezen van de biometrische gegevens gaat niet overal goed. Daardoor lopen de verkiezingen vertraging op en staan er bij sommige stembureaus lange rijen stemgerechtigden te wachten.

"De problemen doen zich niet in het hele land voor, maar het aantal stemlokalen waar de verkiezingen stroef verlopen is groot genoeg om de verkiezingen daar met een dag te verlengen", zei iemand van de nationale kiescommissie tegen journalisten in Abuja.

Aanslagen

Islamitische rebellen van Boko Haram hebben de verkiezingsdag in Nigeria aangegrepen voor het plegen van terreur. Bij twee aanslagen vielen zes doden, zeggen veiligheidsdiensten. Ook werd de website van de kiescommissie gehackt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl