Marc Wilmots

Kunnen de Belgen nog wel zakelijk winnen?

Het volksfeest in België, vorig jaar zomer tijdens het wereldkampioenschap, was groots en meeslepend. De ploeg van bondscoach Marc Wilmots werd weliswaar al in de kwartfinales uitgeschakeld, maar de terugkeer na twaalf jaar op het WK zette het land in vuur en vlam.

Aan de huidige EK-kwalificatie-reeks heeft het Belgische publiek nog weinig plezier beleefd. De 6-0 overwinning op Andorra was louter voor de boeken. Daarna verloor de ploeg vier punten tegen Bosnië-Herzegovina en Wales. Vooral het gelijkspel in Brussel tegen Wales (0-0) kwam hard aan.

De Belgische ploeg staat na drie duels op de vierde plaats. Nu staan de twee wedstrijden tegen Cyprus en koploper Israël op het programma. Vooral de wedstrijd in Jeruzalem is cruciaal voor Wilmots. Bij verlies wordt de achterstand wel heel erg groot. En een struikelpartij van de Rode Duivels is zeker niet ondenkbaar: beide ploegen waren deze kwalificatiereeks al te sterk voor Bosnië-Herzegovina.

Afwezigen

België moet het in de twee duels stellen zonder verdediger Thomas Meunier (Club Brugge), middenvelder Steven Defour (Anderlecht) en aanvaller Romelu Lukaku (Everton). Het drietal is niet fit. Bondscoach Marc Wilmots heeft voorlopig alleen Anthony Vanden Borre (Anderlecht) als vervanger opgeroepen.

Defour speelde zondag nog de volle negentig minuten in de verloren bekerfinale tegen Club Brugge (1-2). Hij was net hersteld van een enkelblessure. Meunier speelde voor Club Brugge ook in de finale, maar is nu door een scheurtje in de buikspieren uitgeschakeld. Lukaku speelde zondag met Everton tegen Queens Park Rangers. Na een uur werd hij gewisseld met een hamstringblessure.

Op tijd fit

Aston Villa's Christian Benteke, de logische vervanger van Lukaku, trainde maandag door een heupblessure evenmin. Ook reservedoelman Simon Mignolet (enkel), Nicolas Lombaerts (gezwollen knie) en Laurens De Bock (rib) kwamen weinig in actie deze week. Volgens Wilmots is het kwartet tijdig hersteld.

Meer dan ooit zijn de Belgen gebaat bij twee zakelijke zeges. Jarenlang stond het Belgische voetbal juist daarom bekend. Maar of het frivole en creatieve België van nu daartoe in staat is...

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl