Veel Libische vluchtelingen proberen naar Europa te komen
NOS Nieuws

PvdA: VVD mag dictators niet toestaan

De PvdA wil niet dat coalitiepartij VVD een dictatoriaal regime in het zadel houdt om instabiliteit in zo'n land te voorkomen. "Het steunen van dictators leidt, op zijn best, tot schijnstabiliteit", zegt PvdA-Kamerlid Servaes.

Hij reageert op VVD-fractievoorzitter Zijlstra die pleit voor een 'realistisch buitenlandbeleid' dat zorgt dat er minder vluchtelingen naar Europa willen komen. "Ik zeg niet dat we Kadhafi hadden moeten laten zitten", zegt Zijlstra in een interview in de Volkskrant verwijzend naar de chaos in Libië.

Vluchtelingenstromen

"Maar we hebben er onvoldoende over nagedacht, net als overigens in Irak toen we daar ingrepen. Als de instabiliteit in het Midden-Oosten en Afrika voortduurt, zal een deel van de vluchtelingenstromen deze kant op komen. De harde werkelijkheid is dat je de democratie niet kunt brengen," aldus de VVD'er. Hij wil dat de situatie voor bewoners "geleidelijk" wordt verbeterd en niet met een "opgestoken vingertje".

Coalitiepartij PvdA benadrukt dat veel conflicten in het Midden-Oosten juist het resultaat zijn van jarenlange onderdrukking. Ook wil de PvdA niet dat Nederland het belang van mensenrechten uit het oog verliest. "Wij willen en kunnen onze idealen en waarden dus niet achterlaten op Schiphol als we naar het buitenland reizen," stelt Servaes. "Ik ga er vanuit dat een partij voor vrijheid en democratie dat met mij eens is".

Vuilnis

Sommige oppositiepartijen reageren ook kritisch op de uitspraken van Zijlstra. GroenLinks vindt dat VVD na het asielrecht, nu ook de "mensenrechten bij de vuilnis" zet. GroenLinks-leider Van Ojik wil tijdens het Vragenuurtje opheldering van premier Rutte. "Ik wil weten wat de gevolgen zijn van deze uitspraken voor het kabinetsbeleid."

D66-Kamerlid Sjoerdsma vraagt zich op Twitter af of de VVD wil samenwerken met de Syrische president Assad of de Russische leider Poetin. De SP vindt dat de VVD vooral denkt aan het eigenbelang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl