Guus Hiddink als bondscoach van Turkije in 2011
NOS Voetbal

Hiddink en Turkije, successen bleven uit

Guus Hiddink treft vanavond met het Nederlands elftal Turkije, een land waar hij twee periodes werkzaam was. De bondscoach van Oranje was in 1990/1991 trainer van Fenerbahçe en in 2010 en 2011 bondscoach van de nationale ploeg. Hiddink vierde veel successen in zijn carrière, maar niet in Turkije.

Nadat Hiddink met PSV drie landstitels, drie KNVB-bekers en de Europa Cup I had gewonnen, maakte hij zich op voor zijn eerste buitenlandse avontuur bij Fenerbahçe. De coach uit Varsseveld streek neer in Istanbul, maar daar ging het niet zo makkelijk als in Eindhoven.

Hiddink begon dramatisch aan zijn tijdperk bij Fenerbahçe. Zijn ploeg werd in de eerste officiële wedstrijd in eigen huis met maar liefst 1-6 van de mat geveegd door het nietige Aydınspor. Het seizoen eindigde uiteindelijk teleurstellend met de vijfde plaats in de Süper Lig, met 25 punten achterstand op kampioen Besiktas en een doelsaldo van nul (53 voor, 53 tegen). Hij vertrok na één seizoen via de achterdeur naar het Spaanse Valencia.

Terug in Turkije

Na avonturen in Nederland, Zuid-Korea, Australië, Rusland en Engeland arriveerde Hiddink twintig jaar later weer in Turkije. Hij werd aangesteld als bondscoach en had de taak om Turkije naar het EK van 2012 in Polen en Oekraïne te loodsen.

Hiddink trof het niet bij de loting. Naast Duitsland kreeg hij ook België en Oostenrijk in de groep. De laatste twee landen wist hij achter zich te houden, maar de Duitsers waren onaantastbaar: 30 punten uit 10 duels.

Groot drama

De Turken kregen een herkansing. Maar ook die missie faalde. De twee play-offwedstrijden tegen Kroatië eindigden in een groot drama. De eerste ontmoeting in Istanbul werd met 3-0 verloren. Al na twee minuten scoorde Ivica Olic. Mario Mandzukic zette de Kroaten na een half uur op 2-0 en kort na de pauze bepaalde Vedran Corluka de eindstand op 3-0.

De tweede wedstrijd in Zagreb, vier dagen later, was een formaliteit. Het duel eindigde in een bloedeloze 0-0. Kroatië plaatste zich voor het EK. De Turken keerden teleurgesteld naar huis en Hiddink trok zijn conclusie: einde tijdperk Turkije.

Geen mislukking

Toch keek hij niet ontevreden terug op anderhalf jaar Turkije. "Ik beschouw die periode niet als een mislukking. Ik heb heel prettig samengewerkt met de spelers. De uitgangspunten waren het doorvoeren van een verjonging en het het bereiken van de tweede plaats in onze groep. Aan die doelstelling is voldaan."

Tevreden of niet, de twee avonturen van Hiddink in Turkije gaan niet de boeken in als bijzonder succesvol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl