NOS Nieuws

In beeld: bombardementen op Tikrit gaan door

'Met geweervuur alleen is IS niet te verdrijven'

De door IS bezette stad Tikrit ligt al dagen onder vuur. Het Iraakse leger probeert de stad te heroveren op de terreurbeweging. Correspondent Lex Runderkamp bracht een dag door aan de frontlinie even buiten de stad en maakte daar foto's.

De bombardementen houden al dagen aan en verwoesten delen van de stad. Onder meer het voormalige paleis van oud-dictator Saddam Hussein werd geraakt door bommen van de internationale coalitie, die door de VS wordt geleid.

Maar gisteren gebeurde er iets vreemds, zegt Runderkamp. Ineens vertrok bijna tweederde van de aan Iran gelieerde milities, die met het Iraakse leger meevechten, van het strijdtoneel. De andere soldaten bleven gepikeerd achter.

Achteraf bleek dat de Amerikanen een deal hadden gesloten met Iran. Die deal hield het volgende in: op het moment dat de Amerikanen bombarderen mogen er geen troepen aan de frontlinie zijn die achter Iran staan. Omgekeerd wilden die troepen er niet zijn als de Amerikanen aanvallen uitvoerden. Het blijkt te gaan om een politiek spel van beide landen om tegen de eigen achterban te kunnen zeggen: het is onze overwinning.

De luchtacties zijn nog steeds bezig. "Ik hoor nog steeds inslagen", zegt Runderkamp. Pas als die acties stoppen, komen de Iran-gelieerde troepen volgens hem weer terug om de overwinning te kunnen opeisen.

Toch komt de actie niet helemaal als een verrassing. Eerder zei een woordvoerder van een militie die gesteund wordt door Iran al het volgende: "Wij doen niet mee in een gevecht waarbij Amerika en de internationale coalitie de overwinning van ons proberen te stelen."

Het zijn niet alleen Amerikaanse toestellen die de bombardementen op Tikrit uitvoeren. Donderdag maakte Frankrijk bekend dat er ook Franse toestellen boven de stad zijn ingezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl