Italië in de ban van 'oriundi'

  • EPA
    Franco Vázquez (rechts) met een andere debutant in de Italiaanse selectie, Mirko Valdifiori van Empoli.
  • AFP
    De in Brazilië geboren Éder kan tegen Bulgarije zijn debuut maken voor Italië
  • EPA
    De Italiaanse bondscoach Antonio Conte blijft spelers met een dubbel paspoort selecteren voor de nationale ploeg

Zonder grootmeester Andrea Pirlo, maar mét Graziano Pellè hoopt Italië in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een beslissende stap te zetten in de richting van het EK. De voorbereiding wordt echter overschaduwd door kritiek op het selectiebeleid van bondscoach Antonio Conte. De kritiek richt zich op spelers met een dubbel paspoort. Of, zoals ze in Italië zeggen, de 'oriundi'.

Onderwerp van de discussie is de selectie van aanvaller Éder en middenvelder Franco Vázquez. Hun kwaliteiten staan niet ter discussie. Eder had met negen doelpunten een belangrijk aandeel in de verrassende vierde plaats van Sampdoria in de Serie A. De cijfers van Vázquez namens Palermo (zeven doelpunten én tien assists als middenvelder) zijn zo mogelijk nog indrukwekkender. Nee, het gaat om hun afkomst. Ze zijn niet Italiaans genoeg.

Lippi: Conte heeft gelijk

"De kritiek slaat nergens op", reageerde Éder in een Braziliaanse krant. "Duitsland speelt met spelers uit andere landen, net zoals Frankrijk, dat met veel Afrikanen speelt. Maar in Italië spelen vooroordelen nu eenmaal een rol."

De discussie over 'oriundi' - afgeleid van het woord oriënt - is bepaald niet nieuw in Italië. Op het afgelopen WK speelden Thiago Motta (geboren in Brazilië) en Mario Balotelli (Ghanese afkomst) nog voor de Azzurri. In 2006 werd de Argentijn Mauro Camoranesi zelfs wereldkampioen met Italië.

De toenmalige bondscoach Marcello Lippi mengde zich deze week in de discussie. "We willen een Italië met alleen Italianen. Maar de coach kan uit maar 34 procent van de spelers in de Serie A kiezen", zei Lippi in sportkrant La Gazzetta dello Sport. Daarmee verwees hij naar het grote aantal buitenlanders in de Italiaanse hoogste klasse. "Als buitenlandse spelers een belangrijke en specifieke rol kunnen spelen, dan is het de juiste keuze om ze te selecteren. Ook al zijn het 'oriundi'."

Bulgaren met rug tegen de muur

Bondscoach Conte heeft alvast aangegeven zich niets aan te trekken van de ophef. Daar is ook geen reden toe. Italië gaat samen met Kroatië aan kop in groep H. Bovendien zijn de Italianen al 44 kwalificatiewedstrijden op rij ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 6 september 2006. Toen verloor de kersverse wereldkampioen met 3-1 van Frankrijk.

De Bulgaren, met voormalig eredivisiespelers Nikolai Michailov en Stanislav Manolev, zijn juist dramatisch begonnen aan de EK-kwalificatie en staan nu al met de rug tegen de muur. Het gelijkspel tegen Malta kostte bondscoach Luboslav Penev de kop. Zijn opvolger, Ivailo Petev, had zich een eenvoudiger debuut gewenst dan tegen Italië. Met of zonder 'oriundi'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl