Een Chinese werker bij de aanleg van een spoorlijn
NOS Nieuws

China neemt voortouw in nieuwe investeringsbank

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

  • Marieke de Vries

    Correspondent in China

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

Een groot deel van de toekomstige groei van de wereldeconomie zal uit Azië komen, met als belangrijke motor China. Het land is immens en beschikt over enorm veel geld, dat is verdiend met de export naar Europa en de VS. En om al dat geld zijn waarde te laten behouden moet China investeren in de rest van de wereld.

Vorig jaar heeft China daarom het initiatief genomen voor de oprichting van een investeringsbank, de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Met een startkapitaal van tientallen miljarden dollars moet de bank de aanleg van nieuwe infrastructuur gaan financieren. En dat is nog maar het begin.

Vergrijzing

Want China heeft last van vergrijzing. En dus is Peking nu al wereldwijd bezig met grootse investeringen om te zorgen dat er ook in de toekomst voldoende energie en voedsel is. Want 1,4 miljard Chinezen hebben nogal wat nodig, zeker als ze steeds rijker worden.

Die goederen moeten voor een deel vanuit het buitenland naar de Volksrepubliek komen. Daar is infrastructuur voor nodig, zoals wegen, spoorlijnen, pijpleidingen en schepen.

Meedoen of niet?

Voor het eind van de maand moeten landen zeggen of ze meedoen. Daarom wordt er achter de schermen flink onderhandeld, onder meer met Europese landen. Maar een aantal landen heeft wel wat bedenkingen. Sommige vrezen dat de nieuwe infrastructuur ten koste gaat van de eigen handel en dat China te veel macht krijgt. En wordt er niet geïnvesteerd in dingen die slecht zijn voor het milieu en het klimaat?

Een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië, heeft al aangegeven mee te doen. Ook Nederland heeft zich gemeld als kandidaat-lid. De landen denken dat meedoen beter is dan afzijdig blijven. Om geld te verdienen, maar ook om in een goed blaadje te komen bij de opkomende wereldmacht China.

Het is geen geheim dat er veel technologie en kennis uit het Westen nodig is om de Aziatische infrastructuur te verbeteren. Dan kan je er maar beter bij zijn als het geld wordt verdeeld, denken de deelnemers. Wereldwijd staat de teller al op zo'n dertig landen.

Wereldpolitiek

Maar China is niet alleen een economische grootmacht, ook politiek en militair wordt het land steeds sterker. Het oprichten van een internationale investeringsbank is een manier om die macht nog verder te vergroten, als tegenhanger van westerse instituten, zoals het IMF en de Wereldbank. Die worden gedomineerd door de VS en Europa, en het lukt de Chinezen niet om hun invloed daar te vergroten.

Nederland wordt medeoprichter van de Aziatische inversteringsbank.

De VS ziet de oprichting van een Aziatische investeringsbank als een gevaar en oefent al geruime tijd druk uit op bondgenoten om niet mee te doen. Maar gezien het aantal landen dat zegt mee te gaan doen, delft de VS op dit moment het onderspit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl