Kiezers laten zich registreren voor de presidentsverkiezingen
NOS Nieuws

Lange rijen bij stembureaus Nigeria

De stembusgang in Nigeria verloopt over het algemeen rustig. Alleen een school die dienst doet als stembureau in de oostelijke stad Awka is getroffen door een explosie, maar niemand raakte gewond.

In het hele land staan kiezers in lange rijen te wachten bij de registratie- en stembureaus. Mensen moeten zich eerst laten registreren voordat ze kunnen stemmen voor een nieuwe president. Op sommige plaatsen werkt de registratieapparatuur langzaam of helemaal niet.

Nek-aan-nekrace

De registratie van president Goodluck Jonathan in zijn woonplaats Otuoke duurde meer dan 20 minuten. Hij riep kiezers op geduld te hebben met de nieuwe apparatuur. Op sommige plaatsen duurt het stemmen mogelijk de hele dag.

In Nigeria mogen vandaag 70 miljoen kiezers naar de stembus. De stembusgang wordt naar verwachting een nek-aan-nekrace tussen president Goodluck Jonathan en oppositieleider Mohammed Buhari. De verkiezingen werden zes weken geleden uitgesteld uit angst voor aanslagen van terreurorganisatie Boko Haram.

Aanval

Het Duitse persbureau DPA meldt dat Boko Haram vandaag toch heeft toegeslagen. De terreurorganisatie zou zeker vijftien mensen hebben gedood bij een aanval op een dorp in het noordoosten van het land. Het bericht is nog niet door andere bronnen bevestigd.

Bij een stembureau in het oosten van het land ging ook een bom af. Dat gebeurde enkele uren voor het bureau openging; er zijn geen gewonden gevallen.

Nigeria is hoopvol op verkiezingsdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl