Louis van Gaal met de Anton Geesink Award
NOS Voetbal

Anton Geesink Award voor 'oud-leerling' Van Gaal

Louis van Gaal heeft tijdens de Nationale Budodag op Sportcentrum Papendal de Anton Geesink Award in ontvangst genomen, de oeuvreprijs van de Nederlandse judobond.

De 63-jarige coach kreeg de prijs voor zijn hele loopbaan, maar vooral voor zijn "weldoordachte en gedurfde beslissingen" tijdens het WK van 2014, aldus de jury.

"Ik vind het bijzonder dat ik de Anton Geesink Award krijg", sprak Van Gaal in zijn dankwoord. "De paden die Anton Geesink heeft gelopen zijn niet altijd vereffend geweest, net als de mijne. Dat schept een band."

Ielig mannetje

Van Gaal riep in herinnering dat hij zelf als dertienjarige judoles heeft gekregen van Geesink. Als "schriel mannetje" werd de latere topcoach vaak door de legendarische judoka als voorbeeld gebruikt. "Dus ik vloog door de lucht en hij ging op mij liggen. Dat heeft mijn zelfvertrouwen niet echt goed gedaan", zei Van Gaal. "Daarom heb ik niet voor judo gekozen."

Van Gaal: door Geesink koos ik niet voor judo

De trainer van Manchester United liet ook weten dat hij het "hartgrondig eens" is met het besluit van de jury om de oeuvreprijs aan hem uit te reiken.

Rogge en Terpstra

Het is de derde keer dat de Anton Geesink Award wordt uitgereikt. Eerdere winnaars zijn voormalig IOC-voorzitter Jacques Rogge (2012) en Erica Terpstra (2014). De jury heeft besloten om met ingang van dit jaar de prijs eens in de twee jaar uit te reiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl