Hoewel het pad in 1992 dichtging, bleven er avonturiers komen
NOS Nieuws

's Werelds gevaarlijkste wandelpad weer open

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Wie wilde flirten met de dood moest hem gelopen hebben. De ‘Camino del Rey’, oftewel het Koningspad. Het pad heeft zijn naam te danken aan de Spaanse koning Alfonso XIII die het in 1921 pas officieel opende. De camino werd ook wel het gevaarlijkste pad ter wereld genoemd en was na verschillende ongelukken decennia lang dicht. Maar vanaf vandaag is het weer toegankelijk. Voor wie durft.

Op een uurtje van Malaga ligt het pad, dat werd aangelegd tussen 1901 en 1905, bedoeld om materiaal en mensen te vervoeren tussen twee stroomcentrales die werden gebouwd aan beide kanten van de El Chorro-kloof die ligt tussen Alora en Ardales. Langs de wanden van de kloof werd een pad van een meter breed aangelegd op honderd meter hoogte. Ook werden er loopbruggen gemaakt.

  • Andre van Dommele
    Het pad heeft zijn naam te danken aan koning Alfonso XIII die het in 1921 pas officieel opende
  • Andre van Dommele
    De Camino del Rey in de oude staat
  • Het pad loopt van Alora naar Campillos
  • Andre van Dommele
    Na een aantal ongelukken was het pad tientallen jaren dicht

Klimmers en wandelaars zagen het als een uitdaging het pad, of wat er nog van over was te beklimmen. In 1992 werd het gebied gesloten omdat het te gevaarlijk was geworden. Maar er bleven avonturiers komen die ondanks het verbod en de kans op een boete van 6000 euro, het pad wilden bewandelen en beklimmen.

In 1999 en 2000 vielen er opnieuw slachtoffers en kwamen er zelfs vijf mensen om het leven. Toen werd besloten het pad strenger te bewaken zodat er niemand meer op kon.

Nu is er jaren aan het pad gewerkt. Hoeveel de restauratie precies heeft gekost is onduidelijk. Bedragen lopen uiteen van tussen de drie en vijf miljoen euro. De werkzaamheden werden zelfs, vanwege de crisis in Spanje, een tijdje stilgelegd.

Vandaag gaat het pad weer open. De afgebrokkelde stenen paden langs de kloofwanden zijn vervangen door houten loopbruggen met langs de randen een hekwerk. Op sommige plekken is het pad van glas zodat je naar beneden kunt kijken.

Het pad is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar. Omdat de eerste maanden de toegang gratis is, zijn er via internet al zo’n 30.000 aanmeldingen binnen om het pad te mogen lopen.

Daarna moeten wandelaars 6 euro betalen. De echte durfal zal er misschien niet meer op afkomen, want van klimmen en klauteren is geen sprake meer. Al is een wandeling van in totaal 7 kilometer op 100 meter hoogte misschien ook weer niet voor iedereen weggelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl