De verwoeste luchthaven van de hoofdstad Sanaa
NOS Nieuws

Tientallen doden bij strijd in Jemen

Bij de luchtaanvallen in Jemen zijn de afgelopen dagen veel mensen gedood. Alleen al in de hoofdstad Sanaa kwamen zeker dertig mensen om het leven, meldt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Een coalitie van Arabische staten onder aanvoering van Saudi-Arabië begon donderdag met het bombarderen van stellingen van de Houthi's. De sjiitische rebellen proberen de macht te grijpen in Jemen, mogelijk met militaire steun van Iran.

Saudi-Arabië en andere soennitische landen proberen dat te voorkomen, vooralsnog alleen met luchtaanvallen, maar de inzet van grondtroepen wordt niet uitgesloten. Er zijn berichten dat Saudi-Arabië zeker 100.000 militairen klaar heeft staan voor een eventuele grondaanval.

Arabische Liga

De crisis in Jemen is vandaag onderwerp van gesprek in Sharm-el-Sheikh op een bijeenkomst van de Arabische Liga. Saudi-Arabië probeert er een resolutie in stemming te brengen waarin steun wordt uitgesproken voor militair ingrijpen tegen de Houthi's.

De operatie tegen de rebellen krijgt internationaal brede steun, onder meer van de Verenigde Staten die logistieke steun verlenen aan het luchtoffensief.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben twee Saudische gevechtspiloten gered uit de Golf van Aden. Ze hadden met hun schietstoel het vliegtuig verlaten en werden door een Amerikaanse helikopter uit zee opgevist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl