Goodluck Jonathan en Mohammed Buhari
NOS Nieuws

Portret presidentskandidaten Nigeria

De verkiezingsstrijd in het olierijke Nigeria gaat tussen president Goodluck Jonathan en oppositieleider Mohammed Buhari.

De eerste faalde in zijn aanpak van Boko Haram, de tweede was ooit een militaire dictator die ambtenaren kikkersprongen liet maken. Ze sloten deze week een 'vredesakkoord' om verkiezingsgeweld te voorkomen. Twee portretten.

De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan

Geen enkele politieke ambitie rechtvaardigt geweld en bloedvergieten van ons volk.

Goodluck Jonathan

President Goodluck Jonathan

Dat hij weer meedoet aan de verkiezingen, is volgens veel Nigerianen in strijd met de afspraken. Eigenlijk roteert het presidentschap in Nigeria: de ene termijn een christen uit het zuiden, de andere keer een moslim uit het noorden. Maar omdat Jonathan als vice-president vijf jaar geleden de overleden moslim-president opvolgde, vindt zijn People's Democratic Party (PDP) dat hij nu nog een keer mag.

Jonathan (57) is van oorsprong bioloog. Zijn handelsmerk is het ronde hoedje. De christen gaat er prat op dat hij veelvuldig naar de kerk gaat.

De grootste kritiek op zijn bewind is dat hij Boko Haram al zes jaar niet weet aan te pakken. De moslimfundamentalistische terreurbeweging heeft in het noorden duizenden Nigerianen vermoord en honderden ontvoerd. Maar het lijkt de zuiderlingen nauwelijks te deren.

Jonathan zegt vaak dat hij als kind zo arm was dat hij geen schoenen had, maar wil niet bekendmaken wat zijn huidige vermogen is. "Dat gaat niemand een donder aan", zegt hij. Volgens geruchten bezit de president zo'n honderd miljoen euro.

Zijn vrouw Patience kwam onlangs in opspraak met haatzaaiende opmerkingen. "Iedereen die roept om verandering, moet worden gestenigd", zou ze hebben geroepen. Ze ontkent het nu. De Jonathans roepen in het openbaar juist op tot vreedzame verkiezingen.

Oppositiekandidaat Mohammed Buhari

De 16 jaar van de huidige regering zijn een verhaal van wanhoop, desillusies en diepe angst, als gevolg van nooit eerder vertoond geweld.

Mohammed Buhari

Oppositieleider Mohammed Buhari

Onder zijn militaire bewind moesten ambtenaren die te laat op hun werk kwamen kikkersprongen maken. Op de bushaltes moesten de Nigerianen nette rijen vormen, onder toeziend oog van militairen met stokken. Zeker 500 politici, ambtenaren en zakenlieden werden opgesloten in de strijd tegen de corruptie.

Ook al regeerde hij met ijzeren vuist, toch is er ook waardering voor de discipline van Mohammed Buhari. De oud-generaal staat bekend als een van de weinige Nigeriaanse politici die niet zijn eigen zakken vulde. Hij kwam in 1983 aan de macht, na een vreedzame militaire coup die een eind maakte aan Nigeria's poging tot democratie. Twee jaar later werd hij weer van zijn troon gestoten in een volgende coup.

Buhari is de leider van de All Progressives Congress (APC), waar nu verschillende partijen zich bij hebben aangesloten. Hij deed twee keer eerder tevergeefs mee aan de verkiezingen, in 2003 en 2011. Hij is moslim, dus populair in het islamitische noorden van Nigeria. Die regio heeft de meeste last van de terreurdaden van Boko Haram, vandaar dat veiligheid een belangrijk campagne-thema is van Buhari.

Ook zijn campagne tegen corruptie spreekt kiezers aan. Maar hij is al 72, en daarmee volgens veel Nigerianen een oude man. Bovendien wordt hij er van beschuldigd dat hij na de vorige verkiezingen in 2011 aanzette tot geweld. Daarbij vielen zo'n duizend doden. Maar de oud-generaal ontkent zijn betrokkenheid daarbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl