Gesloten centrum voor de behandeling van ebola
NOS Nieuws

Enige nog bekende ebolapatiënt Liberia overleden

De enige nog bekende ebolapatiënt in Liberia is overleden. De vrouw stief vrijdag in een behandelcentrum voor patiënten in de hoofdstad Monrovia.

In Liberia was de virusziekte vrijwel verdwenen. In het land zijn zeker 10.000 mensen aan de ziekte bezweken. De vrouw was de eerste patiënt in weken. Volgens de autoriteiten heeft ze ebola opgelopen door seksueel contact.

De regering had gehoopt dat Liberia volgende maand officieel ebola-vrij kon worden verklaard. Dat kan pas als de laatste patiënt het virus zeker 42 dagen niet meer in zijn lichaam heeft. Dat is twee keer de incubatietijd van de ziekte.

Waarschuwing

De bevolking van Liberia wordt gewaarschuwd dat ebola nog steeds kan opduiken, ook in gebieden die officieel vrij zijn van de ziekte.

Mensen die van de ziekte zijn genezen kunnen het virus nog via seks overbrengen. Bovendien is ebola in de buurlanden Guinee en Sierra Leone nog niet uitgeroeid.

In Sierra Leone is een uitgaansverbod ingesteld. Er zijn nog enkele tientallen ebolapatiënten in het land. De regering hoopt dat door het uitgaansverbod de uitbraak uitdooft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl