NOS Nieuws

Ruimtemissie van een jaar begonnen

  • EPA
    De lancering vanaf de basis Bajkonoer
  • EPA
    Twee astronauten zullen een jaar in de ruimte verblijven

De Amerikaan Scott Kelly en de Rus Michail Kornijenko zijn aan een ruimtemissie van een jaar begonnen. Nog nooit verbleven astronauten zolang in het internationale ruimtestation ISS.

Kelly en Kornijenko werden vanavond vanaf de lanceerbasis Bajkonoer gelanceerd aan boord van een Sojoez-capsule. Om 02.33 uur Nederlandse tijd kwam de capsule aan bij het ruimtestation.

Aan boord was ook nog een derde Rus, Gennadi Padalka, die de reguliere zes maanden in het ISS zal blijven.

Met de lange missie willen de ruimtevaartorganisaties uit Rusland en de VS ontdekken wat het effect is van lange ruimtereizen op het menselijk lichaam. Die kennis is onontbeerlijk voor toekomstige missies naar de maan en Mars. Onder andere spieren en botten gaan achteruit door lange ruimtevluchten.

Scott Kelly en Michail Kornijenko

In het geval van Kelly zal de NASA de resultaten kunnen vergelijken met zijn eeneiige tweelingbroer Mark Kelly, eveneens astronaut. Omdat de broers dezelfde genen en lichaamsbouw hebben, kan na een jaar bij uitstek het verschil tussen de twee worden bekeken.

Kornijenko en Kelly zullen overigens geen record vestigen met hun ruimtevlucht. Valeri Poljakov verbleef in de jaren negentig 437 dagen aan boord van het Russische ruimtestation Mir.

Duurrecord

Padalka zal wel een record op zijn naam hebben als hij in september terugkomt: aan het eind van deze missie heeft hij, verspreid over vijf ruimtereizen, bijna 900 dagen in de ruimte doorgebracht.

Als alles goed gaat, verbreekt Padalka het record van zijn landgenoot Krikalev met gemak; die bracht 'slechts' 803 dagen in een baan om de aarde door.

Er zijn op dit moment nog drie andere ruimtevaarders aan boord van het ISS: een Amerikaan, een Rus en een Italiaanse.

Lancering van de Sojoez

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl