Een reddingswerker met resten van omgekomen passagiers
NOS Nieuws

Lufthansa biedt nabestaanden financiële hulp

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa biedt nabestaanden van de vliegramp in Frankrijk een eerste tegemoetkoming van 50.000 euro. Het geld is onmiddellijk beschikbaar voor nabestaanden die dat willen. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen persbureau Reuters.

Het bedrag is hoger dan de verplichte tegemoetkoming van 20.000 euro die vliegtuigmaatschappijen binnen vijftien dagen na een ongeluk moeten betalen.

Lufthansa is de eigenaar van Germanwings, de maatschappij waarmee de passagiers feitelijk vlogen. Hun toestel stortte dinsdag neer in de Franse Alpen. Volgens het Franse Openbaar Ministerie staat vrijwel vast dat de co-piloot het toestel met opzet liet verongelukken.

Nabestaanden leggen bloemen in Le Vernet, dicht bij de plaats van de ramp

De schadevergoeding die luchtvaartmaatschappijen aan nabestaanden van vliegtuigongelukken moeten betalen, kan oplopen tot 144.000 euro. Maar als de luchtvaartmaatschappij zelf aansprakelijk is, kan de schadevergoeding veel hoger uitvallen, zeggen experts.

In het geval van de ramp met het Germanwings-toestel is Lufthansa aansprakelijk als het technisch onderzoek bevestigt dat de co-piloot de gezagvoerder heeft buitengesloten en het toestel met opzet tegen een berg heeft gevlogen.

Hoe hoog de schadevergoeding dan wordt, is moeilijk te zeggen, zegt een luchtvaartadvocaat tegen persbureau AP. De claim wordt in principe ingediend in het land waar de omgekomen passagier woont. Ieder land heeft zijn eigen wetten. Zo wordt emotionele schade in sommige landen meegerekend en in andere niet.

Bepalend voor de hoogte van het bedrag is ook of een passagier kostwinner was. In dat geval is de schadevergoeding voor nabestaanden in veel landen hoger, omdat nabestaanden hun inkomen kwijt zijn, en dat over een periode van meerdere jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl