Geraint Thomas
NOS Wielrennen

Geraint Thomas winnaar 57ste E3 Harelbeke

De Brit Geraint Thomas van Sky heeft de 57ste editie van de E3 Harelbeke gewonnen. Thomas, vorig jaar derde in de Belgische eendagskoers, gaf zijn vluchtmaten Zdenek Stybar en Peter Sagan met een versnelling op vier kilometer van de streep het nakijken.

Stybar kwam nog wel als tweede binnen, maar de moegestreden Peter Sagan haalde zelfs de toptien niet. De Italiaan Matteo Trentin won na 38 seconden de sprint van de achtervolgende groep.

Sagan favoriet in finale

Sagan leek als favoriet de finale in te gaan, maar de Slowaak viel zo goed als stil na de verrassingsaanval van de Brit en Stybar probeerde tevergeefs in het wiel te komen van Thomas. Thomas is als achtervolger op de baan gewend om 4 kilometers te rijden en de Tsjech kreeg dan ook geen kans meer om terug in diens wiel te komen.

De koers was nog geen veertig kilometer oud toen een valpartij een einde maakte aan de ambities van Sebastian Langeveld en drievoudig winnaar Fabian Cancellara. Ook Lars Boom en John Degenkolb gingen op de kasseien van de Haaghoek onderuit maar zij konden hun weg wel vervolgen.

Blessure Cancellara

Cancellara liep een zware rugblessure op en komt dit voorjaar niet meer in actie. Hij mist onder meer de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

De 215 kilometer lange wedstrijd, met daarin zeventien hellingen en vier kasseistroken, kwam op 40 kilometer van de streep, op de Oude Kwaremont, tot leven. Devenyns was op de vijftiende helling net ingerekend op als laatste vluchter en Sagan, Stybar enThomas namen direct daarna de benen.

De achtervolgende groep, met onder anderen Alexander Kristoff, Niki Terpstra, Sep Vanmarcke en Greg Van Avermaet, was sterk genoeg om hen te achterhalen, maar de inhaalrace kwam te laat op gang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl