Cyril Abiteboul en Christan Horner
NOS Sport

Red Bull en Renault proberen verstandshuwelijk in stand te houden

Ze vochten elkaar na de grand prix van Melbourne de tent uit, maar twee weken later in Maleisië proberen beide partijen wat vriendelijker voor elkaar te zijn in hun verstandshuwelijk. Renstal Red Bull en motorleverancier Renault hebben elkaar de komende maanden nog hard nodig.

,,We moeten Melbourne achter ons laten. Deze week gaat het een stuk beter. Laten we positief blijven'', zei Cyril Abiteboul, technisch directeur van Renault Sport.

In Melbourne bleek Red Bull voor het tweede jaar op rij niet in staat enigszins op te boksen tegen Mercedes. De Rus Daniil Kvjat stond in Melbourne al in de opwarmronde stil en Daniel Ricciardo werd door winnaar Lewis Hamilton van Mercedes op een ronde achterstand getrakteerd.

De frustratie in beide kampen liep vervolgens hoog op. Red Bull wees op een onvriendelijke toon naar de tekortkomingen van de motor, terwijl de Franse motorleverancier Red Bull-ontwerper Adrian Newey zwaar op de korrel nam.

Ondermaats

Wel gaf Renault toe dat Red Bull met de huidige motor dit seizoen geen races zal winnen. Abiteboul erkende in Sepang, waar zondag de tweede grand prix gereden wordt, dat de motor ondermaats presteert. "We zijn op dit moment niet waar we willen zijn. Dat is duidelijk. Melbourne was een frustratie voor iedereen: voor de rijders, voor Red Bull, voor Renault. Deze week ging het beter.

Renault kijkt inmiddels wel naar de toekomst. De technisch directeur hield in Sepang alle opties open. Van een vertrek uit de Formule 1 tot het kopen van een eigen renstal. In dat laatste geval wordt Toro Rosso, waar Max Verstappen dit seizoen debuteert, genoemd.

Stap voorwaarts

Franz Tost, de teambaas bij het opleidingsteam van Red Bull, reageerde vrijdag positief op de suggestie. "We willen in de toekomst een vaste speler in de topvijf zijn en een motorleverancier als eigenaar zou een geweldige stap voorwaarts zijn", ging Tost op de geruchten in.

Voorlopig zitten Red Bull en Toro Rosso aan Renault vast. Teambaas Christian Horner probeerde in Sepang ook wat vrolijker naar de toekomst te kijken. "Met vier wereldtitels voor een coureur en vier wereldtitels als constructeur hebben we natuurlijk ook veel succes gehad met Renault."

"Mercedes heeft vorig jaar echter de lat heel hoog gelegd. De rest moet heel hard werken om dat gat te dichten. Er is gereageerd zoals er gereageerd is. We hebben deze week stappen gezet. We hopen dat terug te zien in de prestaties", was het diplomatieke antwoord van Horner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl