Elke Nederlander van 14 jaar of ouder moet zich kunnen legitimeren en daarom is de identiteitskaart verplicht.
NOS Nieuws

Gemeenten vragen terecht geld voor identiteitskaart

Gemeenten hebben de afgelopen jaren terecht geld gevraagd voor identiteitskaarten. De Hoge Raad heeft bepaald dat er niets mis is met de 'reparatiewet' die in 2011 werd ingevoerd nadat de Hoge Raad had bepaald dat de kaart gratis moest zijn.

Elke Nederlander van 14 jaar of ouder moet zich kunnen legitimeren en daarom is de identiteitskaart verplicht. Voor het maken en aanvragen van zo'n kaart vragen gemeenten geld.

Tijdelijk gratis

In september 2011 oordeelde de Hoge Raad dat dat niet mag. Want volgens de wet mag er geen belasting worden geheven op documenten die de staat verplicht stelt. De hoogste rechter stelde dat een identiteitskaart een verplicht document is. Daarom moest de kaart volledig gratis beschikbaar zijn.

Na de uitspraak van de Hoge Raad kregen gemeenten vijf keer zoveel aanvragen te verwerken als normaal. Gemeenten bepaalden toen dat er alleen ID-kaarten werden verstrekt als het noodzakelijk was.

Terugdraaien

Het kabinet wilde toch geld zien voor de identiteitsbewijzen en kwam in september 2011 binnen twee weken met een wet om de regels snel te repareren. Die werd heel snel aangenomen door de Tweede en Eerste Kamer waardoor er weer gewoon betaald moest worden voor de kaart.

De Hoge Raad moest zich opnieuw over de kwestie buigen omdat een inwoner van Roermond een zaak tegen de gemeente was begonnen. Hij had na de reparatiewet een identiteitskaart aangevraagd. De rechter bepaalde toen dat ook deze man een gratis identiteitskaart had moeten krijgen, omdat de gemeente de plaatselijke verordening niet op tijd had aangepast. De gemeente ging in hoger beroep en uiteindelijk kwam de zaak bij de Hoge Raad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl