Versprodukten bederven door stroomstoring
NOS Nieuws

Veel winkels dicht door stroomstoring

Veel bedrijven lijden schade door de stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland. Zo sloten veel winkels hun deuren omdat kassa's en pinapparaten niet meer werkten.

Ook geldautomaten werkten niet. Detailhandel Nederland is bezig om de schade te inventariseren.

Betaalverwerker Equens meldt dat het betalingsverkeer gewoon werkt. De systemen die het betalingsverkeer regelen zijn niet geraakt door de storing.

Koeling

Supermarktketens meldden ook problemen. "Er kan niet afgerekend worden," aldus een woordvoerder van Albert Heijn. "Dan is het enige alternatief dat we tijdelijk winkels sluiten." Zo'n honderd filialen moesten sluiten, maar een groot deel is inmiddels weer open.

Ook de koelsystemen van de supermarkten gingen plat. Versproducten kunnen twee uur zonder koeling, aldus de woordvoerder. "Daarna kunnen we de kwaliteit niet garanderen."

Distributiecentra van Albert Heijn werden niet geraakt door de storing. Wel stokte de levering aan de supermarkten. Andere supermarktketens moesten eveneens winkels sluiten vanwege de storing.

Branchegenoot Jumbo had dertig winkels gesloten. De winkels konden pas weer open na een controle van de gekoelde producten. Inmiddels zijn alle vestigingen weer open.

Congres

Grootverbruikers van stroom hielden vandaag toevallig een congres over de toekomst van de elektriciteitsmarkt Een aantal deelnemers heeft het congres voortijdig verlaten vanwege de stroomstoring.

Zwarte rook

Bij Tata Steel in IJmuiden, de voormalige hoogovens, ligt een deel van de productie stil. Het bedrijf benadrukt dat de situatie onder controle is en er geen persoonlijke incidenten zijn geweest. Overtollig geworden gas dat niet meer ingezet kan worden, wordt afgefakkeld. Daardoor is zwarte rook zichtbaar. Tata Steel verwacht dat de productie rond of na het middaguur weer hervat kan worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl