Bradley Wiggins vlak voor de tijdrit in de Ronde van Qatar
NOS Wielrennen

Wiggins begint in Wevelgem aan slotakkoord

Zondag over twee weken rijdt Bradley Wiggins zijn laatste wedstrijd als wegrenner. De voorjaarsklassieker Parijs-Roubaix moet zijn laatste hoogtepunt worden. "En hij staat er goed voor", weet Sky-ploegleider Servais Knaven. "Maar iedereen moet eerst laten zien wat hij waard is. Daarna kijken we wie de kopman is voor Roubaix."

Het is een luxe-positie voor het Engelse team. Niet alleen Wiggins wordt in staat geacht een goede finale van 'De Hel' te rijden, maar ook Ian Stannard, Geraint Thomas en Luke Rowe hebben dit voorjaar al een goede vorm laten zien.

Thomas is de aangewezen man voor E3 Harelbeke, de WorldTour-wedstrijd van vrijdag, die Wiggins aan zich voorbij laat gaan. Thomas reed sterk in Milaan-Sanremo en werd bovendien vorig jaar nog derde achter Peter Sagan en Niki Terpstra. En Luke Rowe krijgt in Harelbeke een vrije rol in de finale.

Wiggins werkt aan koersritme

Ondertussen maakt Wiggins zich op voor Gent-Wevelgem. "Dat past beter in zijn schema. Twee dagen later rijdt hij dan de Driedaagse De Panne. Dat is een goed blok voor hem. Zijn conditie is wel goed, maar hij moet vooral nog werken aan koersritme."

Kilometers maken. Daar draait het deze laatste weken vooral nog om voor de Tour-winnaar van 2012. Knaven had regelmatig contact met de Brit. "Na Parijs-Nice heeft hij twee weken getraind. Hij heeft veel lange blokken gedaan, op hoge intensiteit. Veel interval-trainingen, om wedstrijdsituaties na te bootsen. Hij moet nu nog de laatste hand leggen aan topvorm."

Mocht het zondag een massasprint worden, dan rijdt Wiggins in dienst van Elia Viviani.

Laatste wegwedstrijden Wiggins

WedstrijdDatum
Gent-WevelgemZondag 29 maart
Driedaagse De Panne-KoksijdeDinsdag 31 maart - donderdag 2 april
Ronde van VlaanderenZondag 5 april
ScheldeprijsWoensdag 8 april
Parijs-RoubaixZondag 12 april

Zwak voor Vlaanderen

Voordat hij afzwaait met Roubaix, staat de 34-jarige Brit eerst nog aan de start van de Ronde van Vlaanderen. "Hij heeft een zwak voor die wedstrijd. Hij wil daar ook goed rijden. Tegelijk weet hij dat hij die wedstrijd nodig heeft om goed te zijn voor Roubaix."

Knaven sluit niet uit dat Wiggins al in Vlaanderen om de zege strijdt. "Je zag vorig jaar ook dat Stijn Vandenbergh de finale rijdt, terwijl hij in dienst moest rijden van Tom Boonen. Die kans heeft Bradley ook."

Uurrecord in Rio

Na Roubaix hangt Wiggins de fiets overigens nog niet aan de wilgen. Hij gaat in juni een poging doen op de baan het werelduurrecord te breken. Daarna blijft hij tot en met de Spelen van Rio in 2016 actief op de baan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl