Oxford verslaat Cambridge in de Boat Race (2014)
NOS Sport

Een Nederlandse jongensdroom op de Theems

Op 11 april roeit Jasper Holst de longen uit zijn lijf voor het universiteitsteam van Cambridge in de befaamde Boat Race tegen Oxford. "Ik wist al wel een tijdje dat dit eraan zat te komen, maar als het dan echt officieel is, dan is het een jongensdroom die uitkomt", zegt Holst.

Holst is de eerste Nederlander die in de Boat Race uit zal komen voor Cambridge. Er deden al eens drie landgenoten mee aan de roeiwedstrijd, maar dan in het team van Oxford. "Waarom ik de eerste in de boot van Cambridge ben, weet ik ook niet precies. Het hangt er denk ik vanaf welke universiteit en richting je doet", meent Holst.

Voorgangers

Hij is de vierde Nederlander dus in de Boat Race. Roel Haen was in 2012 de laatste die meedeed. Hij verloor met de acht van Oxford op nogal dramatische wijze, nadat een zwemmende actievoerder de wedstrijd had verstoord.

Sjoerd Hamburger zat in 2009 (winst) en 2010 (verlies) bij Oxford in de boot. In 2002 deed Gerritjan Eggenkamp als eerste Nederlander namens Oxford (winst) mee aan de roeiklassieker, die in 1829 voor de eerste keer werd gehouden.

Geen verrassing

Een verrassing was de uitverkiezing voor de boot van Cambridge niet voor Holst. "Het is eigenlijk een geleidelijk proces, de selecties lopen het hele jaar. Na een tijdje kwam ik in de topgroep terecht en daarna was het een kwestie van erin blijven."

De officiële mededeling dat hij mee mocht doen kreeg hij digitaal. "Een e-mail, met de bevestiging wie er naar Londen mocht voor de officiële presentatie. Ook al wist ik het al wel, toch was het een mooi moment om die e-mail te krijgen."

2012: zwemmer verstoort Boat Race

Omdat ik nu in de Boat Race meedoe, ga ik niet opeens zeggen dat ik een plaatsje in die Holland Acht moet hebben.

Jasper Holst

Holland Acht

Afgelopen weekend roeide Holst nog met de boot van Cambridge tegen de Holland Acht. Een training op de Theems. De boot van Cambridge won. "Maar ik moet eerlijk zeggen dat wij ook trainen op dit water en de omstandigheden waren niet gemakkelijk. Bovendien roeide de Holland Acht in een boot van ons en niet in die van henzelf", geeft Holst toe.

Zelf een keer in de Holland Acht roeien lijkt de 22-jarige Nederlander ook wel wat. "Dat is een mooie ambitie, maar wel een moeilijke selectie om daar bij te komen. Omdat ik nu in de Boat Race meedoe en de Holland Acht heb verslagen, ga ik niet opeens zeggen dat ik een plaatsje in die Holland Acht moet hebben. Maar als de bondscoach belt, dan graag natuurlijk", zegt Holst.

Eerst maar eens proberen om de Boat Race te winnen. De voorgaande twee jaren was Oxford de beste. Cambridge heeft nog wel de meeste overwinningen, 81 tegen 78. In 1877 eindigde de race onbeslist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl