Halve finale WK cricket tussen Australië en India
NOS Sport

Nederland is niet meer gewenst op WK cricket

Het WK cricket is na de Olympische Spelen en het WK voetbal het best bekeken sportevenement ter wereld. Naar het huidige WK in Australië en Nieuw-Zeeland kijken ruim 2 miljard mensen. De vorige drie edities was Nederland ook van de partij. Maar de kans wordt steeds kleiner dat dit ooit nog een keer gebeurt. Kleine cricketlanden zijn bij het WK namelijk niet meer gewenst.

De tendens in het voetbal is dat steeds meer landen aan EK's en WK's mogen meedoen, maar cricket is de tegenovergestelde weg ingeslagen. De internationale cricketbond ICC besloot onlangs het aantal deelnemende landen te verlagen van veertien naar tien.

"Dat is natuurlijk een heel trieste zaak", stelt Roland Lefebvre, voormalig cricketgrootheid en tegenwoordig technisch directeur. "Het afgelopen jaar heeft er binnen de ICC een coup plaatsgevonden waarin drie toplanden de macht hebben overgenomen."

Kleine cricketlanden op WK zijn oninteressant

Dictatuur van grote landen

Cricketgrootmachten als India, Australië, Engeland, Zuid-Afrika en Pakistan vinden dat zij recht hebben op het meeste geld dat binnenkomt. En het gaat om nogal wat geld: de televisierechten van dit en komend WK zijn verkocht voor 3 miljard dollar en het zijn vooral topduels die de reclamegelden binnenbrengen. Spelen tegen kleintjes is daarom niet zo interessant.

"India is daar de belangrijkste in", stelt Lefebvre. "Dat land genereert 75, 80 procent van het geld en heeft nu de macht overgenomen binnen de ICC. En dat heeft verregaande consequenties voor het internationale cricket op de lagere niveaus." Volgens Lefebvre mag je wel spreken van een dictatuur van de grote landen.

Pieter Seelaar

Besloten club

Ook bondscoach Anton Roux is ontstemd. "Het voelt oneerlijk. Het WK wordt zo echt een besloten club. Maar daar hebben wij geen controle over. Wij moeten de protocollen volgen van de mensen die de ICC runnen. En uiteindelijk moeten toch de beste teams die hoogste tien plekken bezetten."

Voor de Nederlandse cricketers is dat een trieste ontwikkeling. "Meedoen aan een WK geeft je heel veel trots. Je vertegenwoordigt je land op het hoogste podium", zegt international Pieter Seelaar. "Het blijft je gewoon voor de rest van je leven bij. Dat is voor mij tot nu toe helaas een eenmalige ervaring geweest. Hopelijk komen er nog meer in de komende jaren."

De finale van het WK cricket is zondag in Melbourne. De eindstrijd gaat tussen de twee gastlanden: Australië en Nieuw-Zeeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl