Ed Miliband en David Cameron
NOS Nieuws

Eerste 'confrontatie' tussen Cameron en Miliband

Zes weken voor de Britse parlementsverkiezingen hebben de leiders van de twee grootste partijen hun eerste gezamenlijke tv-optreden achter de rug. De Britse premier David Cameron en zijn uitdager Ed Miliband gingen niet met elkaar in debat, maar werden los van elkaar geïnterviewd en kregen vragen uit het publiek.

Een van de belangrijkste thema's van de avond was de economie. "Cameron gaat de campagne in met het verhaal dat onder zijn leiding de economie weer is gaan groeien en de werkloosheid is gedaald", zegt correspondent Tim de Wit in Londen.

Voedselbanken

Miliband daarentegen zegt dat Cameron niet het hele verhaal vertelt. Miliband mikt op mensen uit de working class, de traditionele achterban van Labour, vertelt De Wit.

"Als je aan de onderkant van de samenleving kijkt, dan zie je dat daar bijna een miljoen mensen afhankelijk zijn van voedselbanken en dat de lonen niet omhoog zijn gegaan. Miliband probeert aan die achterban duidelijk te maken dat premier Cameron hun mooie cijfers voorhoudt, maar dat hij de échte problemen zal aanpakken. Miliband wil bijvoorbeeld het minimumloon verhogen."

Imago

De Labour-leider worstelt nog wel met zijn imago, bleek ook in de tv-uitzending. Veel Britten zien in u een sukkeltje uit Noord-Londen, hield interviewer Jeremy Paxman hem voor. "Wie geeft daar nou om? Wie?", reageerde Miliband. "Kranten kunnen schrijven wat ze willen. Een kerel op straat kan zeggen wat hij wil. Ik geef om het Britse volk."

Hij ontkende ook dat hij niet zou zijn opgewassen tegen de zware baan als premier. "Ben ik sterk genoeg? Ben ik sterk genoeg? Zeker weten ben ik sterk genoeg!", zei Miliband. En: "Laat ze me maar onderschatten."

Volgens een instant-peiling na de uitzending kwam Cameron het beste uit de verf. Hij kreeg de pittigste vragen van Jeremy Paxman, maar deed het volgens 54 procent van de ondervraagden goed.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl