Toestel van Lufthansa in Frankfurt, oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Duitsers passen cockpitbeleid aan, KLM wacht nog

Duitse luchtvaartmaatschappijen passen hun cockpitbeleid aan. Ze willen dat er te allen tijde twee mensen aanwezig zijn in de cockpit, zegt de Duitse luchtvaartorganisatie BDL tegen persbureau DPA.

Het besluit volgt op de bekendmaking vanmiddag door het Franse OM dat de co-piloot van het neergestorte toestel van Germanwings de gezagvoerder had buitengesloten. De grote Duitse luchtvaartmaatschappijen trekken daaruit de conclusie dat het beleid moet worden aangepast.

Ook Norwegian en Easyjet hebben bekendgemaakt de 'tweepersoonsregel' voor de cockpit in te voeren. De Canadese regering verplicht luchtvaartmaatschappijen inmiddels ook te voorkomen dat er maar één persoon in de cockpit zit.

KLM onderzoekt

KLM liet vanmiddag weten het beleid niet aan te passen, maar vanavond zegt een woordvoerder dat er toch een onderzoek komt of het beleid gewijzigd moet worden. Op welke termijn een besluit volgt, kon de woordvoerder niet zeggen.

KLM volgt nu naar eigen zeggen de internationale regels die zijn ingesteld na de aanslagen van 11 september 2001. Veiligheidshalve kan een achterblijvende piloot of co-piloot mensen nu de toegang weigeren tot de cockpit.

Ook als een bemanningslid de code kent om naar binnen te komen, kan de persoon in de cockpit de deur blijven blokkeren. Dit is om te voorkomen dat een terrorist een bemanningslid kan dwingen de deur naar de cockpit te openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl