De zwaar beschadigde voicerecorder van rampvlucht 4U9525
NOS Nieuws

Vliegers boos over vrijgeven gegevens zwarte doos

De internationale vereniging van verkeersvliegers IFALPA veroordeelt het vrijgeven van informatie uit de cockpitvoicerecorder van het neergestorte Germanwings-toestel, voordat het onderzoek is afgerond. Dat is in strijd met internationale afspraken en ontmoedigt samenwerking met onderzoekers van toekomstige vliegongelukken, schrijft de IFALPA in een persbericht.

Iemand van het onderzoeksteam lekte gisteren naar The New York Times dat een van de twee piloten net voor de ramp niet in de cockpit was en door de ander niet binnen werd gelaten. Het Franse OM maakte vanmiddag bekend dat de co-piloot het toestel waarschijnlijk doelbewust liet neerstorten. Het OM baseert zich op een eerste analyse van geluiden en stemmen op de cockpitvoicerecorder.

Voorbarige conclusies

Volgens de IFALPA is een cockpitvoicerecorder een hulpmiddel bij het zoeken naar de oorzaak van een ongeluk en mag informatie daarop niet worden misbruikt voor het voortijdig aanwijzen van schuldigen. Voortijdig lekken van niet-geanalyseerd materiaal, zonder context, leidt tot voorbarige conclusies, schending van privacy, sensatiezucht en voyeurisme, stelt de vereniging.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) is het met de IFALPA eens. "Onderzoek naar ongelukken dient in alle rust te gebeuren, waarbij alle feiten en alle zaken bij elkaar komen, om daar in een gedegen onderzoeksrapport een conclusie van te maken", zegt VNV-president Steven Verhagen. Om die reden hebben onderzoekers een geheimhoudingsplicht.

Druk weerstaan

Het lekken van onderzoeksinformatie naar The New York Times en het bekendmaken daarvan door het Franse OM noemt Verhagen "kwalijk". "Als een instantie als het OM zoiets naar buiten brengt, neemt iedereen aan dat het zo is, terwijl nog heel veel feiten niet onderzocht zijn."

Het is volgens hem nog de vraag of de onderzoekers uiteindelijk ook tot de conclusie komen dat de co-piloot het toestel doelbewust liet neerstorten.

Verhagen vindt dat het OM de druk om snel met antwoorden te komen, had moeten weerstaan en in ieder geval de voorlopige conclusies van de onderzoekers had moeten afwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl