Prikkeldraad op de basis Guantánamo
NOS Nieuws

Obama moet nog 122 gevangenen kwijt

Er zitten nog 122 gevangenen vast op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo. De VS heeft Nederland verzocht er twee op te vangen, maar dat plan lijkt weinig kans te maken. Andere landen waren behulpzamer.

Bij zijn aantreden in 2009 beloofde Obama dat hij de terrorismegevangenis binnen een jaar zou sluiten. Die deadline heeft hij ruimschoots gemist, omdat de terreurverdachten niet klakkeloos naar huis gestuurd kunnen worden, uit angst dat ze zich aansluiten bij terroristen. Vastzetten in de VS is ook geen optie, omdat er geen draagvlak voor is. Daarom zoekt Obama de hulp van andere landen.

Het eerste land dat aanbood Obama te helpen, was de eilandnatie Palau. De afgelegen eilandengroep in de Stille Oceaan bood aan zes Oeigoeren op te nemen.

Daarna volgden nog 21 andere landen, maar echt van harte ging het nooit. Vaak ging het om maar een of twee personen, zelden waren het er meer dan drie. Uruguay nam begin dit jaar als eerste Zuid-Amerikaans land vier Syriërs, een Palestijn en een Tunesiër over, maar zei daarna meteen dat die zes de laatsten zouden zijn.

Van de 122 gevangenen die nog opgesloten zitten op de Amerikaanse basis, is de helft nu klaar voor vertrek. 35 anderen zullen nooit op vrije voeten komen; zij staan bekend als de 'forever prisoners'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl