NOS Voetbal

Brazilië zoekt eerherstel in Parijs

  • EPA
    Bondscoach Carlos Dunga op de persconferentie
  • EPA
    Carlos Dunga leidt de training in Parijs

Het was zonder twijfel de pijnlijkste week uit de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal. Eerst in de halve finales van het wereldkampioenschap (in eigen land) de 7-1 oorwassing tegen Duitsland. En vier dagen later het verlies tegen Nederland (3-0) in de strijd om de derde plaats.

Acht maanden later is er veel veranderd bij de nationale ploeg. Brazilië speelt deze week twee oefenwedstrijden in Europa: vanavond tegen Frankrijk in Parijs en zondag tegen Chili in Londen. De veelbesproken bondscoach Felipe Scolari werkt tegenwoordig bij Gremio. Carlos Dunga is zijn opvolger.

De voormalig international heeft de afgelopen maanden afscheid genomen van flink wat grote namen. Voor de oefenwedstrijden tegen Frankrijk en Chili doet hij geen beroep op Júlio César, Maicon, Maxwell, Ramires, Paulinho, Jô, Dani Alves, Hulk en Fred.

Mixen

Marcelo is terug in de 'Seleção'. Eerder had Dunga nog veel kritiek op de ongebreidelde aanvalslust van de linksback en liet hij hem vorig jaar een paar keer buiten de selectie. "Marcelo is een basisspeler bij Real, heeft WK-ervaring met het Braziliaanse elftal en wij proberen een zo breed mogelijk georiënteerde groep te krijgen", zei Dunga. "We mixen daarvoor jeugd en routine."

Dunga nodigde 23 spelers uit. Onder hen ook de 21-jarige verdediger Fabinho (AS Monaco), middenvelder Souza (São Paulo) en Robinho (Santos). Ook oud-PSV'er Diego Tardelli, die koos voor de Chinese competitie (Shandong), kreeg een uitnodiging.

Onder leiding van Dunga speelde Brazilië al zes wedstrijden. De oefenduels met Colombia, Ecuador, Argentinië, Japan, Turkije en Oostenrijk werden allemaal gewonnen.

Voorbereiding

De Brazilianen bereiden zich in Europa voor op de kwalificatie voor het Zuid-Amerikaanse kampioenschap, de Copa America. Die reeks begint in juni met twee duels met Peru en Colombia.

Met de kwalificatie zal het wel goed komen, want in de groep van vier gaan de eerste twee door. In de drie groepen plaatsen ook de twee beste nummers drie zich nog voor het eindtoernooi.

Rekening

Er staat in Parijs voor de Brazilianen nog een rekening open. In 1998 verloor de ploeg de WK-finale met 3-0 van de Fransen. Aanvoerder van de Braziliaanse ploeg op die bewogen 12 juli... Carlos Dunga.

Brazilie-Duitsland 1-7
Nederland-Brazilie 3-0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl