Do Velema werd in 2013 wereldkampioen bij de junioren
NOS Sport

Judoka Velema ziet meer kansen in Kroatië

Judoka Do Velema wil voor Kroatië uitkomen. De wereldkampioene onder de 21 van 2013 vindt dat ze in Nederland te weinig kansen krijgt. Om een overgang af te dwingen overweegt ze naar de rechter te stappen.

Velema is in korte tijd de derde vrouwelijke judoka die een overstap naar een ander judoland wil maken. In de regels staat dat een judoka drie jaar moet wachten voordat de sporter voor een ander land mag uitkomen. Die regels kunnen worden omzeild als de judobonden van beide landen groen licht geven voor de overgang. Dat is in het geval van Velema niet het geval. De Nederlandse judobond ziet de 19-jarige als een groot talent en wil haar niet laten gaan.

Ontevreden

Velema heeft in gesprekken met de bond aangegeven dat zij ontevreden is over haar ontwikkeling. Ze vindt onder meer dat ze aan te weinig seniorentoernooien mag meedoen. De judoka wordt juridisch bijgestaan door NLsporter. Juriste Hetteke Frima zegt dat zij denkt dat een kort geding een goede kans van slagen heeft: "Ze heeft weinig keus. Ze wil naar de Olympische Spelen in Rio en dat lukt niet als ze voor Nederland blijft judoën. Er zijn andere wisselingen van land geweest waaraan de judobond wel medewerking heeft verleend. Waarom nu dan ineens niet?"

Volgens de judobond was de situatie van respectievelijk Esther Stam (Georgië) en Linda Bolder (Israël) anders. "Dat zijn judoka's met een grote staat van dienst, waarvan duidelijk is dat zij niet veel kans meer hebben om nog voor Nederland naar de Olympische Spelen te gaan. Voor Velema ligt dat anders, zij staat aan het begin van haar seniorencarrière."

Status

In de klasse van Do Velema, tot 63 kilogram, zijn voor Nederland ook Anicka van Emden, Juul Franssen en Jennifer Wichers actief. Volgens Frima vindt Velema dat ze geen mogelijkheden heeft om de concurrentiestrijd aan te gaan met die drie als ze geen seniorentoernooien kan judoën. "Ze wil niet wachten op de Spelen van 2020 of 2024, ze is topsporter. Wereldkampioene bij de junioren bovendien. Ze vindt dat ze nu niet de status krijgt die ze verdient."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl