NOS Nieuws

Inspectie doet inval bij UberPOP

Inval bij Uber

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft vanmorgen een inval gedaan bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam. De actie is gericht tegen de dienst UberPOP, waarbij chauffeurs zonder vergunning taxidiensten leveren. Particulieren rijden klanten rond voor de helft van de prijs van een taxi.

De inspectie neemt de afschriften in beslag om een beeld te krijgen van de omvang van de illegale dienst. De dienst is in december verboden door de rechter.

De inspectie had het verbod op UberPOP geëist. "Wij willen dat ze ermee stoppen, want ze zijn in overtreding", zegt een woordvoerder van de inspectie.

Waarschuwing

Uber reageert teleurgesteld op de inval. Het bedrijf ziet de inval als een waarschuwing voor internationale start-ups, technologiebedrijven en multinationals "dat hun investeringen in Nederland wellicht niet welkom zijn en dat hun klantendata daar niet veilig zijn".

Het bedrijf vindt dat de overheid de gevestigde belangen beschermt en de keuzemogelijkheden van reizigers en bestuurders beperkt.

Gewoon doorrijden

Uber zei al gewoon door te rijden, ondanks het verbod. Het bedrijf vindt de wet uit 2000 verouderd en ging in hoger beroep.

Twee weken geleden werden UberPOP-chauffeurs bedreigd en aangevallen. Volgens directeur Niek van Leeuwen waren daar reguliere taxichauffeurs bij betrokken.

Inmiddels is met verontwaardiging gereageerd op de manier waarop Uber omgaat met de inval op hun Amsterdamse kantoor.

Zo laat Jitse Groen, ceo van een andere grote startup, Thuisbezorgd.nl, weten: "Uber maakt gebruik van mensen zonder daarvoor licenties over verzekeringen af te sluiten. Iets wat volgens de wet niet mag. Zij zeggen: dat kan ons niet schelen. Ze worden vervolgens veroordeeld door de rechter en negeren dat ook. Vervolgens besluit de overheid in te grijpen en dan roepen ze dat er sprake is van een militaire dictatuur. Ik denk dat als Uber zich wel aan de regels zou houden, de taxi net zo zou duur zou zijn als de reguliere taxi. En dat willen ze niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl