De vestiging van V&D in Hengelo
NOS Nieuws

V&D verliest rechtszaak tegen huurder

V&D moet de volle huurprijs betalen voor het winkelpand in Hengelo. Dat oordeelt de kantonrechter in Enschede.

Het is een tegenslag voor V&D.

Mondia Investments deed niet mee aan de overeenkomst tussen andere verhuurders van V&D-panden en V&D om de huur te verlagen. Toch rekende het warenhuis op een huurverlaging van alle partijen.

Niet alleen

Mondia Investments is niet de enige verhuurder die niet mee deed aan de reddingsactie. Nog 4 andere partijen eisen de volle huursom van het warenhuis.

Bij de redding van V&D stemde het merendeel van de verhuurders in met een lagere huurprijs van februari tot juli. Daarmee moet het warenhuis 24 miljoen euro besparen. Dat bedrag komt nu lager uit.

Of de andere verhuurders na deze uitspraak ook willen afzien van de huurkorting, is nog niet bekend. V&D maakt zich daar geen zorgen over. "De overgrote meerderheid van onze verhuurders steunt V&D. Daarom zal de uitspraak de financiële positie van V&D op de korte termijn niet in gevaar brengen," zegt de woordvoerder van het warenhuis.

Faillissement

In het vonnis schrijft de rechter: "Toegegeven moet worden dat er wellicht een reëel gevaar aanwezig is dat V&D omstreeks juli a.s. in staat van faillissement moet worden verklaard, hoe triest ook, dat is op zichzelf geen reden om Mondia haar recht op het opvorderen van de maandelijkse huur te ontzeggen en dat als misbruik van recht te bestempelen."

De advocaat van Mondia noemt deze uitspraak een voorbode voor de komende rechtszaak tegen de huurkorting. "De rechter heeft korte metten gemaakt met het standpunt van V&D. Ze kunnen een huurkorting niet zomaar opeisen."

Loonoffer

Naast de huurverlagingen probeert V&D nog steeds de vaste lasten te verlagen door het salaris van het personeel te korten. Een plan voor een loonoffer strandde eerder bij de rechter. Die verbood een loonkorting voor werknemers die lid zijn van de vakbond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl