Han Berger was de afgelopen zes jaar werkzaam in Australië
NOS Voetbal

Berger wil de CBV weer belangrijk maken

Een man met ervaring is Han Berger zeker. Hij is de opvolger van Leo Beenhakker als voorzitter van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voor de tweede keer, want Berger volgde Beenhakker al eens eerder op. En hij wil er werk van maken: "De CBV moet meer zeggenschap en invloed krijgen."

Hij was een tijdje uit het zicht verdwenen. Berger was trainer van onder andere FC Utrecht, FC Groningen, AZ en Cambuur. Maar de laatste jaren zat hij 'down under'. Zes jaar maar liefst. Als technisch directeur van de Australische voetbalbond en ook heel even als bondscoach.

Sinds de jaarwisseling is hij weer terug in Nederland. "Na het WK liep mijn contract af bij de bond. Ik doe nu nog wel wat voor FC Sydney, maar grotendeels vanuit Nederland. Twee keer per jaar ga ik nog naar Sydney", zegt Berger.

Stromanconstructie

Nu heeft hij dus ook weer een officiële functie in Nederland. Voorzitter van de CBV. Net als zijn voorganger hekelt Berger ook de zogenaamde stromanconstructie. "Die is niet meer van deze tijd. Het is ook niet respectvol ten opzichte van de collega's die wel de moeite doen om het op de correcte manier in te vullen."

Saillant detail is dat Berger zelf in 1976 geschorst werd door de CBV omdat hij niet met de juiste papieren voor de groep stond, als stiekeme opvolger van Jan Rab bij FC Utrecht. Berger werd geroyeerd.

"Dat is later gelukkig allemaal rechtgezet en uitgepraat, maar het was op dat moment ook wel een terechte beslissing. In je jeugdige overmoed doe je ook wel eens dingen waarvan je later denkt; dat had ik beter anders kunnen doen", weet Berger nog.

Voetbalpiramide

Voor de nieuwe voorzitter van de CBV blijft de stromanconstructie iets om in de gaten te houden, maar Berger heeft ook andere speerpunten: "Ik vind dat de CBV meer zeggenschap en invloed moet krijgen."

"Ik denk dat de coaches een belangrijke groep is, met veel invloed en verantwoordelijkheid, maar in de structuur zoals die bij de KNVB en in het betaald voetbal is, hebben we die invloed eigenlijk niet. Neem bijvoorbeeld de voetbalpiramide, daarbij heeft de CBV totaal geen inspraak gehad. Dat moet veranderen."

Een ander speerpunt is de toekomst van het Nederlands voetbal. "Naar mijn mening moet de CBV daar ook een leidende rol in vervullen, het voortouw nemen. We gaan daar met zijn allen een beleid voor ontwikkelen." Gemakkelijk gaat dat niet worden, weet ook Berger. "Maar ik houd wel van een uitdaging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl