Joost Luiten wil zich laten zien in Amerika
NOS Sport

Luiten gunt zichzelf tijd, maar niet te veel

Golfer Joost Luiten heeft bewezen met de top van de Europese Tour mee te kunnen. Dit jaar wil hij zich ook bewijzen op de Amerikaanse Tour. Luiten heeft een huis gehuurd in Florida om zich optimaal te kunnen prepareren. Hij geniet met volle teugen.

"Je merkt dat de toernooien zo mooi zijn opgezet", vertelt Luiten. "Week in, week uit zijn het hele grote evenementen. Er is veel aandacht van de media, toeschouwers komen in groten getale naar de baan. Het is een andere belevenis dan de Europese toernooien."

"In Europa speel je meer in de anonimiteit. In Amerika wordt er een grote show van gemaakt. Dat is fantastisch om als speler mee te maken."

Luiten naar Florida voor Amerikaanse Tour

Naam maken

De naam 'Luiten' bezorgt commentatoren in Amerika wel kopzorgen. In 2011 deed hij voor het eerst van zich spreken tijdens een Amerikaans toernooi. "Ik ging aan de leiding na veertien holes. Toen kwamen ze tijdens de ronde naar me toe om te vragen hoe ze het uit moesten spreken. Daar zit je niet op te wachten natuurlijk."

Luiten kan er inmiddels een beetje om lachen, maar hij wil zijn naam dit jaar definitief vestigen. "Ze beginnen me langzaamaan te kennen. Nu moet ik zorgen dat ze niet meer om me heen kunnen. Dat ik me elke week laat zien en bovenin meedraai."

Prestatiedruk

De Amerikaanse top is breder dan de Europese. Luiten moet dus van goeden huize komen om zich daar tussen te wurmen. "Dat heeft tijd nodig. Het is een andere wereld en een andere cultuur. Daar moet ik mezelf de tijd voor geven. Maar dat neemt niet weg dat ik zo snel mogelijk wil presteren."

Luiten kijkt uit naar de eerste Major van het jaar, The Masters. "Het mooiste toernooi om als speler aan mee te doen", zegt Luiten. "De baan heeft zo'n historie. Als je daar de eerste tee oploopt dan is het anders dan elk ander toernooi. Ik heb vorig jaar vier rondes mogen spelen. Die ervaring neem ik mee. Ik hoop dat ik daar in vorm ben. Ik heb toen op de laatste dag laten zien dat ik bovenin mee kan. Alleen moet ik dat nu niet één dag doen, maar vier dagen op rij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl