NOS NieuwsAangepast

Aftellen naar Tour-start Utrecht: nog 100 dagen

Nog honderd dagen en dan start de Tour de France in Utrecht. En als het aan de gemeente ligt, zal iedereen in Utrecht dat merken. De komende maanden moet het feest zijn in de stad, als het maar met de fiets te maken heeft: exposities, muziek, festivals, optochten, masterclasses en nog veel meer. Alles om het ‘Grand Départ’ op zaterdag 4 juli onder de aandacht te brengen.

Binnen de vier thema’s sport, cultuur, kennis en economie kon een activiteit worden georganiseerd. In totaal kwamen er 150 voorstellen voor projecten binnen. Daar is een omvangrijk programma uitgerold.

Wethouder Jeroen Kreijkamp trapte vanochtend, samen met Tour de France-directeur Christian Prudhomme, het speciale scholenprogramma af. Op de Professor Kohnstammschool in Utrecht presenteerden ze een lespakket voor het basisonderwijs. Kinderen moeten met lessen over fietsen, topsport, Utrecht, Frankrijk en de grootste wielerronde ter wereld enthousiast worden gemaakt voor de sport.

  • ANP
    Leerlingen van de Kohnstammschool in Utrecht vormen het getal 100
  • NOS
    Versierde straatstenen in Utrecht
  • ANP
    Leerlingen van de Kohnstammschool in Utrecht tijdens de kick-off van het lespakket rondom het Tour-spektakel
  • ANP
    Het Tour-logo op de Stadhuisbrug in Utrecht
  • ANP
    Het Tour-logo op de Stadhuisbrug in Utrecht
  • ANP
    Gele fietsen op een vijver in het Griftpark
  • ANP
    Joop Zoetemelk start een fietsorgel
  • ANP
    Oud-Tourwinnaar Bernard Hinault op de Kohnstammschool in Utrecht

Chansons

’s Middags zijn oud-renners Jan Janssen, Joop Zoetemelk en Bernard Hinault ingeschakeld om in het Utrechtse Museum Speelklok de aandacht te vestigen op de Tour. Onder toeziend oog van Tour-directeur Christian Prudhomme trappen ze op een speciale fiets een orgel aan om een Frans chanson te laten klinken.

In de avond was er onder andere videomapping-projecties op het nieuwe stadskantoor. Vijftig kunstenaars werkten mee aan een audiovisuele show met elf megaprojectoren. De projecties op de gevel van het Stadskantoor moeten de Utrechters warm maken voor het avontuur van de Tour de France.

Programma

Het hele programma tot aan de Tour-start op zaterdag 4 juli is terug te vinden op www.utrecht2015.com

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl