De Koog, Texel
NOS Nieuws

'Grootste stad' van Nederland bestaat 600 jaar

Texel viert dat het Waddeneiland 600 jaar geleden stadsrechten kreeg. Zeven maanden lang herdenken de inwoners hoe graaf Willem VI op 26 maart 1415 het eiland dezelfde rechten gaf als steden als Amsterdam en Haarlem.

Texel was een uitzondering op de regel. Het was niet een dorp maar een heel eiland dat stadsrechten kreeg. Historicus Arthur Oosterbaan: "Om geen ruzie op het eiland te krijgen gaf de graaf het complete eiland stadsrechten." In oppervlakte is Texel zelfs de grootste stad van Nederland.

Strandvindersrecht

De nieuwe rechten hadden grote gevolgen voor de eilanders. Inwoners konden met onder meer het marktrecht zelf handel drijven en geld verdienen. In 1848, met de komst van de grondwet, werden de stadsrechten officieel afgeschaft.

Toch gelden sommige regels op het eiland nog altijd. Oosterbaan: "Bijvoorbeeld het strandvindersrecht. Dit recht zorgt ervoor dat strandjutters hun gevonden spullen officieel nog moeten inleveren bij de gemeente, die ze later gaat veilen."

De komende drie dagen is de aftrap van het feest, dat zeven maanden gaat duren. Caro Emerald treedt op en Ton Scherpenzeel (ex-Kayak) brengt Middeleeuwse muziek ten gehore. Daarnaast heeft elk dorp op Texel een eigen feestmaand met een thema en eeuw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl