NOS Nieuws

'Ziekenboeg banken benadeelt bedrijven niet'

AFM over banken

De speciale bankafdelingen voor bedrijven die in de problemen zitten, benadelen die bedrijven niet structureel. Volgens de AFM zijn de vele klachten over de afdelingen Bijzonder Beheer onterecht.

Bedrijven komen bij Bijzonder Beheer terecht als ze in zwaar weer zitten en mogelijk hun leningen niet meer kunnen terugbetalen. Kleine en middelgrote bedrijven klagen dat die afdeling bedrijven niet helpt om uit hun benarde financiële positie te komen, maar vooral bezig is om de risico's van de bank veilig te stellen en de eigen schade zoveel mogelijk te beperken.

De brancheorganisatie van bouwbedrijven noemde Bijzonder Beheer onlangs nog "een pijnbank in een martelkamer waar je bijna niet meer heelhuids vandaan komt".

Niet onredelijk

De AFM concludeert nu na onderzoek dat het allemaal wel meevalt. "We hebben niet kunnen vaststellen dat banken te snel overgaan tot het opzeggen van de kredietrelatie of dat zij op een faillissement aansturen. De AFM heeft geen onredelijke maatregelen aangetroffen, zoals disproportionele risico-opslagen."

De AFM noemt het begrijpelijk dat banken maatregelen nemen om kredietrisico's te beperken, ook al ervaren ondernemers die maatregelen als belemmerend en onterecht.

Beter uitleggen

Wel vindt de AFM dat banken beter met bedrijven moeten communiceren over Bijzonder Beheer. Ondernemers weten vaak onvoldoende wat hen te wachten staat.

Banken moeten volgens de AFM eerder aankondigen dat een bedrijf mogelijk bij Bijzonder Beheer terechtkomt. Ook moeten banken de redenen daarvoor beter onderbouwen. En de maatregelen die de bank vervolgens neemt, moeten ook beter uitgelegd worden.

De banken hebben aangegeven hun communicatie te zullen verbeteren. De AFM gaat bekijken of dat ook echt gaat gebeuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl