Koning Willem-Alexander met een tablet in zijn hand
NOS Nieuws

Koning ondertekent wetten met tablet

Koning Willem-Alexander heeft vorig jaar zo'n 450 wetten, algemene maatregelen van bestuur en meer dan 2100 koninklijke besluiten ondertekend. Een deel van zijn handtekeningen heeft Willem-Alexander per tablet gezet, zo staat in het jaaroverzicht Koninklijk Huis te lezen, dat door premier Rutte naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Om ervoor te zorgen dat wetgevingsprocedures geen vertraging oplopen, kan de koning digitaal ondertekenen wanneer hij op reis is. Het is niet bekend hoe vaak hij dat vorig jaar gedaan heeft. Bij thuiskomst worden de documenten overigens nog een keer met pen en papier ondertekend.

Beëdigingen

Het jaaroverzicht, dat nu voor de vijfde keer is gepubliceerd, blikt terug op een selectie van honderd activiteiten van koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix van het afgelopen jaar.

In het ruim 150 pagina's tellende document wordt onder meer stilgestaan bij de 26 mensen die de koning beëdigd heeft, onder wie minister Koenders als minister van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Wiebes van Financiën.

Ook wordt teruggeblikt op de vliegramp met MH17, de staatsbezoeken van de Chinese president Xi Jinping en de Franse president Hollande aan Nederland en de staatsbezoeken die Willem-Alexander en Máxima zelf hebben afgelegd aan Polen, Japan en Zuid-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl