Mark Zuckerberg
NOS Nieuws

YouTube krijgt concurrentie van Facebook

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Het is vanaf nu mogelijk om video's die op Facebook staan te embedden op andere websites. De optie om posts over te nemen bestaat al langer, maar losse video's niet. Met deze zet wordt Facebook in één keer een belangrijke concurrent voor YouTube.

Dat videoplatform wordt nu vaak gebruikt om op andere websites video's weer te geven. Maar het is voor veel internetters logischer om een video op Facebook te plaatsen omdat vrienden en familie die dan ook direct zien.

Het is goed mogelijk dat video's op andere websites nu een stuk vaker van Facebook afkomen en dat kan nadelig zijn voor YouTube.

Inkomsten

Beide bedrijven leven van advertentie-inkomsten. Nog niet zo heel lang geleden schreef de Amerikaanse zakenkrant de Wall Street Journal dat YouTube nog altijd geen winst maakt.

Facebook daarentegen verdient wel degelijk aan zijn gebruikers. Video is al langere tijd belangrijk voor het platform en groeit aan populariteit. Dat is onder andere te merken doordat steeds meer nieuwsmedia ervoor kiezen om video's direct op Facebook te plaatsen. Ze worden dan beter bekeken.

Webcare

Verder heeft Facebook, dat vandaag en morgen zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie houdt in de VS, aangekondigd dat berichtendienst Messenger een platform wordt waar gebruikers applicaties kunnen installeren en producten kopen. Het platform is nu vooral gericht op de Amerikaanse markt.

Ook moet het mogelijk worden om via Messenger gemakkelijk contact te leggen met de klantenservice van bedrijven. Een functie waar Twitter nu ook veel voor gebruikt wordt en die berichten-app Line, een alternatief voor Messenger, al langer heeft.

Facebook bezit naast Messenger ook WhatsApp. Daar zijn geen nieuwe functies voor bekendgemaakt.

Internet of Things

Ten slotte wil Facebook meer werk gaan maken van het zogenoemde 'internet of things' waarbij je producten zoals een koffiezetapparaat of een fiets laat communiceren via internet.

Het sociale netwerk hoopt dat mensen vervolgens die informatie willen delen met vrienden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl