Oprichters Benedikt Franke en Philip Huffmann
NOS Nieuws

Miljoeneninvestering in schoonmaak-startup

De van oorsprong Duitse schoonmaak-startup Helpling heeft in een investeringsronde 43 miljoen euro opgehaald. Via de site of app van Helpling kunnen particulieren in 200 steden in 12 landen een schoonmaker voor hun huis regelen.

Het bedrijf bestaat nog maar een jaar. In Nederland is de dienst sinds eind mei 2014 beschikbaar.

450 schoonmakers

In een klein jaar tijd is Helpling in Nederland flink gegroeid. Er zijn nu zo'n 450 schoonmakers actief, een half jaar geleden was dat nog ongeveer de helft. Volgens het bedrijf was zo'n 40 procent van de schoonmakers voorheen in de thuiszorg werkzaam.

Helpling-schoonmakers hebben inmiddels zo'n 14.000 huizen schoongemaakt. Het bedrijf verdient geld door 20 procent in te houden van de 13,90 euro die je per uur betaalt.

Babysitters

Bij een eerdere investeringsronde haalde het bedrijf al 13 miljoen op, in totaal heeft het binnen een jaar dus 56 miljoen ontvangen. Met het geld wil Helpling onder meer uitbreiden naar meer steden.

Ook kijkt het bedrijf naar mogelijkheden om meer diensten aan te gaan bieden, zoals babysitten, tuinieren en strijken.

De 43 miljoen komt onder meer van investeringsmaatschappij Lakestar, die eerder in Facebook, Spotify en Airbnb investeerde. Ook Rocket Internet, het bedrijf achter Zalando, investeert in Helpling.

Er zijn ook andere bedrijven actief op de werkster-markt, zoals Mijn Werkster, Home Works en Huiscleaning.

Witte werkster

In Nederland valt de dienst onder de Regeling dienstverlening aan huis, ook wel bekend als de wittewerkster-regeling. De schoonmakers zijn niet in dienst van Helpling en ze moeten zelf aangifte doen van hun inkomsten bij de Belastingdienst. Zo'n 90 procent van de Helpling-schoonmakers is vrouw.

Vakbond FNV Schoonmaak is kritisch over die Regeling dienstverlening aan huis. FNV-bestuurder Jan de Jong noemt het een gelegitimeerde vorm van zwartwerken en volgens hem is schoonmaakwerk bij particulieren door de regeling geen volwaardige baan: "De sociale bescherming is buitengewoon pover."

Schoonmakers die werken volgens de regeling zijn bijvoorbeeld niet verzekerd voor de Ziektewet, de Werkloosheidswet (WW) en arbeidsongeschiktheid (WIA).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl