De politie gebruikte onder meer een shovel om binnen te komen
NOS Nieuws

Bijna tien uur later: kraakpanden leeg en 19 arrestaties

De kraakpanden aan de Amsterdamse Spuistraat zijn ontruimd. De politie is de hele dag bezig geweest om de negentien krakers eruit te halen en te arresteren. Vooral de elf krakers in het laatste pand, op nummer 231, boden lang verzet. Bij de ontruiming is niemand gewond geraakt.

Nummer 231 lag vol barricades, aldus de politie. Het duurde daarom lang voordat de ME'ers alle ruimtes hadden bereikt. Bovendien liep de operatie vertraging op toen halverwege de middag een gaslucht werd geroken, mogelijk doordat bij het breekwerk een gasleiding was geraakt. Netbeheerder Liander sloot daarop de gastoevoer af.

De politie zette groot materieel in om de panden leeg te krijgen, waaronder een shovel, een waterkanon en een hijskraan die ME'ers in een container naar het dak tilde. "Een ouderwetse Amsterdamse ontruiming", noemt verslaggever Edwin van den Berg het. De operatie begon om 9.30 uur en was rond 19.00 uur klaar.

"Grove schande"

De gebouwen staan bekend als de Tabakspanden, naar de vroegere eigenaar Hendrik Tabak. Ze liggen tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, aan weerszijden van de Wijdesteeg. Ze zijn eigendom van woningstichting De Key, die er woningen, een parkeergarage en bedrijfsruimtes wil maken.

Het bekendste pand is het Slangenpand, zo genoemd vanwege de schildering die sinds 1990 de gevel siert. De Key wil die afbeelding verwijderen. De kunstenares die de slang ontwierp, noemde dat bij AT5 "cultuurbarbarisme en een grove schande".

  • ANP
    Een deel van de Tabakspanden, een groot krakerscomplex tussen de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal
  • ANP
    Met een waterkanon probeerde de ME de krakers vergeefs naar buiten te krijgen
  • ANP
    De krakers hadden op straat barricades opgeworpen en straatstenen weggehaald
  • ANP
    De ME hield sympathisanten en andere toeschouwers op afstand
  • ANP
    Het Slangenpand is genoemd naar de slang die de gevel siert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl