NOS NieuwsAangepast

Eerste waterstof-tankstation in Nederland geopend

Auto's die op waterstof rijden zijn er nog nauwelijks, maar toch wordt vandaag het eerste tankstation geopend met een waterstofinstallatie.

Volgens de initiatiefnemers heeft het rijden op waterstof te leiden onder het `kip-ei-verhaal`. Er zijn wel mensen geïnteresseerd in het rijden op waterstof, maar die vragen zich af waar ze moeten tanken. En tankstations wachten met investeren in waterstofinstallaties tot er meer waterstofauto's rondrijden.

Om deze vicieuze cirkel te doorbreken wordt nu dus het eerste publieke waterstof tankstation geopend in Arnhem. Behalve waterstof kunnen ook alle andere reguliere brandstoffen er getankt worden.

Tankzuil

Er staat een tankzuil van anderhalve meter hoog. Met daarachter een installatie van 5 meter lang en 2 meter hoog en 1 meter breed waarin van aardgas waterstof wordt gemaakt.

Voorlopig zullen maar weinig auto's hier gebruik van maken: een bus die meerijdt in de gewone dienstregeling in Arnhem, een kleine vrachtwagen die tweedehands kleding vervoert en een aantal personenauto's.

Directeur Van Beckhoven hoopt dat Nederland in het spoor van landen als Noorwegen en Duitsland meer waterstofstations langs de snelwegen zal aanleggen, zodat het aantal auto's op waterstof toeneemt.

Elektromotor

De waterstofauto is geen concurrent van de elektrische auto. Ook de waterstofauto wordt aangedreven door een elektromotor. De waterstofcel die is ingebouwd zorgt er alleen voor dat je langere afstanden kunt afleggen. De opgeslagen waterstof wordt omgezet in stroom voor de elektromotor.

Water is het enige dat er na de omzetting van waterstof in stroom overblijft. Daarom is de uitstoot van waterstofauto's, in tegenstelling tot die van andere brandstoffen, niet schadelijk voor het milieu.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl