Meer duidelijkheid over betaling zorg gehandicapt kind

Ouders met een gehandicapt kind krijgen binnenkort meer duidelijkheid over de betaling van de extra zorg die hun kind nodig heeft op school.

Staatssecretarissen Dekker (Onderwijs) en Van Rijn (Zorg) komen deze zomer met een lijst waarop staat welke zorg via de school vergoed wordt en welk deel de ouders zelf moeten bijdragen. Er is bij de ouders nu veel onduidelijkheid over wat ze zelf moeten betalen.

Ernstig meervoudig gehandicapte kinderen hebben veel zorg nodig om te kunnen functioneren op school. Zo moeten ze onder meer medicijnen krijgen, hulp bij eten hebben en naar het toilet gebracht worden.

Geen AWBZ meer

Tot 1 januari liep de bekostiging van het onderwijs voor deze groep kinderen grotendeels via de AWBZ. Die bestaat niet meer. In plaats daarvan is nu het passend onderwijs ingesteld. Scholen krijgen extra geld om kinderen met een handicap te onderwijzen.

De zorg die deze kinderen op school nodig hebben, wordt betaald uit verschillende zorgpotjes. Dat zijn de Zorgverzekeringswet, de Wet Langdurige Zorg en de Jeugdwet. In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat ouders een deel van hun pgb moeten gebruiken om de zorg voor hun kinderen op school mee te betalen.

Zorgen

Belangenorganisaties maakten zich zorgen dat niet duidelijk is welk deel van de hulp bij het onderwijs hoort en welk deel onder zorg valt. Daardoor is onduidelijk wie voor de kosten moet opdraaien.

De lijst moet daar helderheid in verschaffen. De staatssecretarissen hebben beloofd dat ze in mei met een concept komen en dat de lijst voor de zomer definitief moet zijn. Overigens zien zij het meer als een handleiding voor scholen en ouders dan een harde richtlijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl