NOS Wielrennen

Wallays wint chaotische Dwars door Vlaanderen

  • EPA
    Jelle Wallays kwam solo aan als winnaar van Dwars door Vlaanderen.
  • EPA
    Het podium van Dwars door Vlaanderen met vanaf links Edward Theuns (3de), Jelle Wallays (1ste) en Dylan van Baarle (3de)

Jelle Wallays heeft de 70ste editie van Dwars door Vlaanderen gewonnen. De 25-jarige Belg van Topsport Vlaanderen-Baloise, die vorig jaar al verraste met de zege in Parijs-Tours, was na 200 kilometer door de Vlaamse Ardennen de slimste van een kopgroep van vier man.

De beslissende vlucht werd op 60 km van de streep geïnitieerd door Wallays zelf. Hij kreeg zijn ploegmaat Theuns, de Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick-Step) en de Nederlander Dylan van Baarle (Garmin-Cannondale) mee.

De voorsprong van het kwartet liep op tot een minuut, waarop Lars Boom in de tegenaanval ging. In een mum van tijd had hij het gat gehalveerd maar een val, waarbij ook de cameramotor in zijn zog onderuit ging, gooide roet in het eten. Wallays reed weg in de voorlaatste kilometer en reed solo naar de zege. Theuns maakte het feest compleet voor Topsport Vlaanderen. Van Baarle werd derde.

Wallays wint Dwars door Vlaanderen

Slachtoffers

De veldslag op de Vlaamse wegen eiste de nodige slachtoffers. Slechts 89 renners haalden de finish. Het Nederlandse Lotto-Jumbo ging met acht renners van start, maar zag alleen de Belg Tom van Asbroeck finishen.

Jos van Emden en Mike Teunissen waren er het ergst aan toe. Het tweetal kwam zwaar ten val en moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Van Emden ontwrichtte de verbinding tussen de top van het schouderblad en het sleutelbeen en is zeker een maand uitgeschakeld.

Stijn Devolder (Trek), tweevoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen, ging op dezelfde plek als Lars Boom stevig onderuit, maar kon met een gekwetste schouder de koers vervolgen. Eerder al werd zijn ploegmaat en kanshebber Giacomo Nizzolo uitgeschakeld door een val.

Quintana proeft kasseien

Een opvallende verschijning op de Vlaamse keien was Nairo Quintana. De Colombiaanse klimgeit bereidt zich deze week voor op de kasseienrit in de Tour de France. Quintana reed tot de Ouwe Kwaremont bij de voorsten, maar verloor op die spekgladde helling snel terrein. Quintana reed de koers wel uit: hij werd 78ste, ruim zeven minuten na de winnaar.

Amy Pieters klopt ploeggenote Floortje Mackaij op de streep en wint net als in 2014 Dwars door Vlaanderen

Pieters wint opnieuw bij vrouwen

Bij de vrouwen ging de zege in Dwars door Vlaanderen, net als vorig jaar, naar Amy Pieters. De 24-jarige renster van Liv-Plantur reed in de slotfase weg met ploeg- en landgenote Floortje Mackaij en won de sprint in Waregem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl