NOS Nieuws

Hoe ziet het gebied eruit waar de Airbus crashte?

Het wordt een zware klus om de slachtoffers en de wrakstukken te bergen van het vliegtuig dat gisteren neerstortte in de Franse Alpen. Hulpdiensten noemen het gebied onherbergzaam en moeilijk begaanbaar.

Veel bergingswerk zal met helikopters moeten worden gedaan, omdat het vanwege de steile puinhellingen nauwelijks mogelijk is om de rampplek te voet of met kraanwagens te bereiken.

De plek waar het vliegtuig neerkwam ligt op zo'n 1700 meter hoogte, in het gebied Vallon de Galèbre. Vanuit de lucht zijn brokstukken gezien, verspreid over een gebied van ongeveer 2 vierkante kilometer. Omdat er weinig grote wrakstukken te zien zijn, gaan de autoriteiten ervan uit dat het toestel met grote snelheid is gecrasht.

Onverharde weg

Ongeveer een kilometer ten westen van de rampplek loopt een onverharde weg. Deze ligt pakweg 200 meter lager dan waar de wrakstukken liggen. Door de steile hellingen en losliggende stenen is het niet eenvoudig om deze weg te bereiken. Door de regen en lichte sneeuw van de laatste dagen is het er glad.

De onverharde weg is zo'n 4 kilometer lang en leidt naar Le Vernet, het dichtstbijzijnde dorp. Daar wonen nog geen 130 mensen. Vanaf daar loopt een geasfalteerde weg naar Seyne-les-Alpes, 10 kilometer verderop.

Van daaruit wordt de bergingsoperatie gecoördineerd en daar is ook een crisiscentrum ingericht. De helikopters die worden ingezet voor de zoektocht vertrekken vanaf een klein geïmproviseerd vliegveld even buiten het dorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl