Er waren maar weinig Kamerleden bij de beëdiging van Houwers
NOS Nieuws

IJzige ontvangst Kamerlid Houwers

In de Tweede Kamer is Johan Houwers beëdigd. Daarbij waren uit protest geen VVD'ers aanwezig en ook van andere fracties waren er maar weinig Kamerleden. Anders dan gebruikelijk werd Houwers in de plenaire zaal ook door bijna niemand gefeliciteerd.

Houwers wordt onafhankelijk Kamerlid, want bij de VVD is hij niet meer welkom. Hij zat eerder in de Kamer voor die partij, maar stapte in 2013 op, omdat hij werd verdacht van hypotheekfraude.

Nadat hij onlangs van het Openbaar Ministerie een boete had gekregen, maakte hij bekend dat hij zou terugkeren. Hij neemt de plaats in van de vertrokken VVD'er Verheijen. Fractievoorzitter Zijlstra vindt dat er "voor fraudeurs geen plaats is in de VVD" en spreekt van zetelroof.

73-74

Na de beëdiging van Houwers hebben de regeringspartijen VVD en PvdA tijdelijk een minderheid van de zetels in de Tweede Kamer: 73. De oppositie heeft er 74.

Door het vertrek van de VVD-Kamerleden Van der Steur en Dijkhoff naar het kabinet en door het opstappen van hun fractiegenoot Leegte zijn er nog drie vacatures in de VVD. Als die allemaal vervuld zijn, hebben VVD en PvdA samen weer een meerderheid. Van de drie openstaande zetels wordt morgen de eerste bezet: dan neemt ex-staatssecretaris Teeven de plaats in van Van der Steur.

Met Houwers als onafhankelijk Kamerlid zijn er zestien fracties in de Tweede Kamer, een record.

Houwers beëdigd in Tweede Kamer

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl