Sociale huurwoningen in Eindhoven
NOS Nieuws

Corporaties zetten minder mensen uit

Woningcorporaties hebben vorig jaar minder huurders hun huis uit gezet dan het jaar daarvoor. In 2014 gebeurde dat 5800 keer, tegen 6980 keer in 2013: een afname van 15 procent. Dat blijkt uit de Corporatiemonitor van de koepel voor woningcorporaties Aedes.

In het overgrote deel van de gevallen ging het om mensen met een huurachterstand. Andere redenen om iemand uit huis te zetten, zijn illegale onderhuur of wietteelt.

Rechter

Opvallend is dat woningcorporaties in veel meer gevallen hadden mogen overgaan tot uitzetting: de rechter gaf ze daar 23.500 keer toestemming voor. In de praktijk proberen ze betalingsregelingen te treffen met hun klanten. Ook overleggen ze veel met hulpverleningsinstanties en de gemeente en gaan medewerkers van corporaties op huisbezoek om te voorkomen dat de huurachterstand te hoog oploopt.

Volgens Aedes kan het aantal huisuitzettingen verder worden teruggedrongen als corporaties voorrang zouden krijgen bij het innen van schulden. Nu krijgen de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) voorrang, terwijl de huur volgens de corporaties een "primaire levensbehoefte" is.

Huurstijging

Volgens de Woonbond, die de belangen van huurders vertegenwoordigt, is het gedaalde aantal huisuitzettingen goed nieuws. Maar de bond wijst erop dat er wel meer mensen zijn met een betalingsachterstand. Volgens de Woonbond is dat een gevolg van de huurstijgingen van de afgelopen jaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl