Oud-minister Papakonstandinou
NOS Nieuws

Griekse oud-minister veroordeeld voor fraude

De Griekse oud-minister van Financiën George Papakonstandinou is schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte en veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf.

Volgens de rechtbank heeft hij de namen van drie familieleden van de beruchte Lagarde-lijst verwijderd. Op de lijst staan ruim 2000 namen van Grieken met een bankrekening in Zwitserland.

Papakonstandinou kreeg alleen een voorwaardelijke straf, omdat de dertien rechters (van een speciale rechtbank) oordeelden dat zijn acties niet veel schade aan de staat hebben aangericht. Ook hielden ze er rekening mee dat Papakonstandinou geen strafblad heeft.

Bureaula

Overigens waren vijf van de dertien rechters van mening dat de oud-minister moest worden vrijgesproken, omdat er niet genoeg bewijs zou zijn dat hij met de lijst had geknoeid.

De Franse minister Lagarde overhandigde de lijst in 2010 aan minister Papakonstandinou. Onder hem en zijn opvolger Venizelos gebeurde er niets met de lijst, en verdween hij in een bureaula.

Door publicatie van de lijst door een Griekse journalist kwam de zaak ruim twee jaar geleden in de openbaarheid.

Val gezet

Toen Frankrijk op verzoek van de toenmalige regering een kopie stuurde, bleek die niet overeen te komen met de originele uit 2010. De namen van drie familieleden van Papakonstandinou bleken er niet meer op te staan.

Papakonstandinou heeft altijd ontkend dat hij erachter zit en zegt dat hij in de val is gelokt. Hij wees erop dat de lijst ook in handen van anderen is geweest.

Zijn familieleden hebben overigens over hun spaargeld op de Zwitserse bank gewoon belasting betaald. De Griekse FIOD doet al enige tijd onderzoek naar belastingontduiking van Grieken op de Lagarde-lijst.

Papakonstandinou was van 2009 tot juni 2011 minister en was betrokken bij de eerste onderhandelingen over financiële steun voor Griekenland in 2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl