NOS Nieuws

Topografie in het Frans? Het mag straks op school

Leraren op de basisschool mogen in de toekomst een deel van hun lessen in het Engels, Frans of Duits geven. De Tweede Kamer is voor een wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker, die dat mogelijk wil maken voor maximaal 15 procent van de lestijd. Op die manier moeten kinderen sneller een tweede taal kunnen leren.

Volgens de nieuwe wet mogen de juffen en meesters straks reguliere lessen als rekenen of topografie in een andere taal geven. Het blijft vrijwillig, scholen worden er niet toe verplicht.

De SP is kritisch en wil onder meer weten of is aangetoond dat het echt helpt als kinderen op jonge leeftijd met een andere taal geconfronteerd worden. Ook is Kamerlid Siderius benieuwd wat de gevolgen zijn voor leerlingen met leerproblemen en taalachterstanden.

De PVV voelt niks voor het plan, omdat het zou bijdragen aan een verdere verdringing van het Nederlands. D66 vindt juist dat het voorstel van Dekker niet ver genoeg gaat. De partij wil dat de helft van alle vakken in een andere taal gegeven mag worden.

Positieve pilot

Volgens Dekker blijkt uit onderzoek dat kinderen die op jonge leeftijd actief met een andere taal bezig zijn, sneller een nieuwe taal oppikken. De staatssecretaris zegt dat een pilot positief heeft uitgepakt. Hij benadrukt dat de kwaliteit van het onderwijs voldoende blijft gewaarborgd.

Ook zou de concurrentiepositie van Nederland in het buitenland er sterker door worden als kinderen eerder met een vreemde taal in aanraking komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl