Bas Dost tijdens de training van het Nederlands elftal
NOS Voetbal

Dost: al die bombarie rondom mij, tja

Dankzij een sterke periode bij VfL Wolfsburg is Bas Dost voor de tweede keer in zijn carrière opgeroepen voor Oranje. Een debuut lonkt voor de spits die naast het maken van doelpunten nog een andere kwaliteit beheerst: relativeren. "Alle bombarie die is ontstaan rondom mij, tja."

Dost staat met dertien doelpunten derde op de topscorerslijst in de Bundesliga. Kort na de winterstop werd de spits, mede dankzij vier goals tegen Bayer Leverkussen, een regelrechte sensatie. De laatste weken stokt de productie, en afgelopen weekend nam Dost bij Wolfburg plaats op de bank. De vragen die daarover worden gesteld door de media wekken ergernis op bij de Deventenaar.

Kortzichtige voetbalwereld

"De voetbalwereld is heel kortzichtig", verzucht Dost. "Als ik twee of drie wedstrijden geen goal maak, dan ben ik direct weer een flapdrol die er niets van kan. Ik heb daar echt helemaal niets mee." Om daaraan toe te voegen: "Natuurlijk is de flow er nog. Ik kan niet elke wedstrijd vier keer scoren."

De laatste keer dat Dost werd opgeroepen voor Oranje was onder Louis van Gaal, in 2012, het jaar dat de spits zich namens sc Heerenveen kroonde tot topscorer van de eredivisie. Van een debuut kwam het destijds niet. Het grote verschil met de Dost van nu? "Ik ben rustiger in mijn hoofd. In die periode kon ik flink doordraaien als het even niet liep. Nu maak ik me niet meer zo druk, joh."

Oranjeshirtje in Zwolle

Afgelopen zomer, ruim voordat ze hem in Duitsland Plattfuß-Bomber en Tormaschine begonnen te noemen, zat Dost in een oranje shirt op een groot plein in Zwolle, waar hij de verrichtingen van het Nederlands elftal op grote schermen volgde. "Dat is toch een aardige prestatie geweest", zegt de spits, die daarmee de huidige kritiek op Oranje wil pareren. "Het is typisch Nederlands om nu vooral het laatste half jaar aan te halen. We moeten zorgen dat we van Turkije winnen. Dan is het allemaal weer in orde."

Of Dost in de kwalificatiewedstrijd tegen Turkije en het oefenduel met Spanje speelminuten krijgt, is nog afwachten. Bondscoach Guus Hiddink kan ook beschikken over de centrumspitsen Klaas-Jan Huntelaar en Luuk de Jong.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl