NOS Sport

Boten in problemen in roerige nacht Ocean Race

Boten in problemen in roerige nacht Ocean Race

De zes overgebleven deelnemers aan de Volvo Ocean Race hebben een uiterst roerige nacht achter de rug. In de zwaarste omstandigheden sinds het begin van de zeiltocht in oktober kwamen vier boten in de problemen.

De Zweedse vrouwenboot SCA, het Chinese Dongfeng en de Spaanse MAPFRE-boot kregen onderweg naar Kaap Hoorn te maken met een zogeheten klapgijp. Daarbij werd het zeil door de wind met grote kracht naar de andere zijde van de boot geduwd, waardoor de boten enige tijd op hun kant kwamen te liggen. Ook de Arabische Abu Dhabi-boot maakte melding van grote problemen, waaronder een stroomuitval midden in de nacht.

De hel

Bij Dongfeng duurde het twee tot drie uur voor de problemen waren opgelost. Er was onder meer 300 liter water de boot ingelopen. "Dit is een geweldig verhaal om te vertellen onder het genot van een biertje, of later aan mijn kleinkinderen", meldde schipper Charles Caudrelier. "Maar afgelopen nacht was echt de hel."

Bij Mapfre ging er bijna een man overboord. "Door een enorme golf lagen we compleet op onze kant", liet verslaggever aan boord Francisco Vignale weten. "We waren aan dek en ik lag bijna in het water. Een bemanningslid pakte me bij mijn jack en kon me uit deze vreselijke situatie redden."

Brunel leidt

Bij de incidenten is niemand gewond geraakt. Wel was er enige schade, maar alle vier de boten konden de Ocean Race na enige tijd weer voortzetten.

De Nederlandse boot Team Brunel van schipper Bouwe Bekking gaat nog steeds aan de leiding in de vijfde etappe, met Abu Dhabi Racing daar vlak achter. Verwacht wordt dat de boten op 4 april zullen arriveren in de finishplaats, de Braziliaanse havenstad Itajai.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl