NOS Voetbal

Van Praag wilde in zijn speech emotie laten zien

Van Praag blikt terug op belangrijk congres

Michael van Praag maakte een strijdlustige indruk, toen hij als tegenkandidaat van Sepp Blatter vanmiddag het UEFA-congres toe mocht spreken: "De speech was ook fel bedoeld. Ik wilde de emotie laten zien die het bij mij losmaakt. Dat komt ook omdat ik het zo voel. Er wordt zoveel gepraat over de FIFA en er moet nu maar eens wat gebeuren", zei Van Praag na afloop.

Net als de andere tegenkandidaten prins Ali bin Al-Hussein en Luis Figo mocht hij zijn plannen voor de toekomst van de wereldvoetbalbond toelichten. Van Praag kwam graag terug op de erfenis die hij verwacht aan te treffen mocht hij eind mei wordt gekozen.

"Het internationaal voetbal is bezoedeld door aanhoudende beschuldigingen van corruptie, omkoping, machtsmisbruik en geldverspilling. Deze chaotische toestand vraagt om ander leiderschap. Ik kan niet de andere kant opkijken. Het is onze verantwoordelijkheid de rotzooi op te ruimen."

Blatter keek onverstoorbaar voor zich uit tijdens de toespraak van Van Praag. Hij voerde dinsdag ook zelf het woord, maar hield het volgens het protocol algemeen van toon.

De twee kandidaten liepen elkaar bij het congres niet tegen het lijf. "Nee, ik heb hem vandaag niet gesproken. Gisteren heb ik hem even de hand geschud tijdens het diner. Hij komt altijd apart van de anderen binnen op zo'n congres en dan vind ik dat ik ook niet als een vlieg om hem heen moet draaien. Dat heb ik vandaag ook niet gedaan."

Je moet je aanpassen aan de cultuur van het land. Dat heb ik als zakenman geleerd.

Michael van Praag

Michael van Praag beseft dat hij een unieke kans kreeg: "Het is echt heel uitzonderlijk dat je als kandidaat voor de voorzittersverkiezing op zo'n bijeenkomst mag speechen. Op de congressen van andere confederaties zal dat niet gebeuren."

Het eerstvolgende grote campagnemoment voor Van Praag is het CAF-congres in Caïro op 7 april. Daar moet hij zijn werk dus weer doen in de wandelgangen. De KNVB-voorzitter zal bij de Afrikaanse voetbalfederatie zeker geen felle toon aanslaan. "Je moet je aanpassen aan de cultuur van het land. Dat heb ik als zakenman geleerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl